Pozycjonowanie strony, opłaty, firmy

Cześć,

Od kilku tygodni w sieci wisi moja strona zrobiona w WordPresie (większość osób poleca robić strone w tym cms)

Chce teraz wziąć się za jej wypozycjonowanie w Google. Wysłałem zapytanie do kilku firm i nie bardzo rozumiem jak wygląda comiesięczna opłata… Kurczę tak jest napisane, że nie czaje o co chodzi xD

Taką dostałem odpowiedź.

“Kwota jest naliczana poprzez codzienne sprawdzanie pozycji danej frazy w wynikach google - z określonej kwoty (np. 70) za każdy dzień występowania w Top10 naliczana jest 1/30 lub 1/31 (w zależności od dni w miesiącu) tejże kwoty i na koniec miesiąca wystawiana jest łączna faktura.”

Czyli, że jak… Umowę podpisuje np. na 70zł i pod koniec płace dokładnie 70 zł, a dzienna stawka to jest 1/30 (lub 31) tej kwoty? Dzienny koszt 70zł : 30 dni = 2.33zł (ok)

Tak? Ja tak zinterpretowałem wiadomość…

Jeszcze kilka innych firm napisało mi, że strona wymaga większej pracy, optymalizacja, podpięcie ją pod Google Analytics, przebudowa strony (dodanie więcej tekstów), dodanie zakładki blog (chociaż średnio mi się widzi dodawanie bloga…), dalej strona nie jest zweryfikowana przez Google Webmaster Tools… a to hasła kluczowe nie są najlepsze…

I nie wiem… inni podają kwotę za wycenę, inii sugerują poprawki…

I mam mały problem z wyborem… Może ktoś poleci sprawdzoną firmę/osobę która umie pozycjonować strony i nie zedrze z człowieka ostatniego grosza…

najpierw zrób wskazane poprawki.

zainstaluj do WP odpowiedni plugin do SEO i sprawdź co sam osiągniesz.

Mogę stwierdzić - Nie rozumiem twoich problemów. Wiążąc się z jakąś firmą tworzysz sobie sztuczny ranking swojej strony i oczywiście musisz za to płacić. To znaczy płacisz za to że mimo iż twoja strona jest nie popularna to jest wysoko w rankingu.

Może po kolei:

Jeżeli zgłosisz istnienie swojej strony do Googla (to jest bezpłatne) oraz masz prawidłowo opisany nagłówek strony oraz twoje strona jest ciekawa na tyle że klienci internetu będą ją odwiedzać często to o ranking wcale nie musisz się martwić i płacić komuś nie wiadomo za co.

Mam zainstalowany dokładnie Yoast WordPress SEO, ale chyba nie jest dobrze skonfigurowany…

Jestem kompletnym laikiem w wbemasteringu :wink: I zależy mi aby była widoczna po wpisaniu 2-3 haseł kluczowych w jak najwyższej pozycji, ale to już jest jakaś polityka od Google, że wysokość zależy od ilość wejść na stronę (chyba)

Ok zgłoszę stronę do google.

A na jakie frazy chcesz się pozycjonować?

A co sądzicie o blogu? Ponoć google lubi jak co jakiś czas dodawany jest wpis… Strona jest na wordpresie… I zależało mi aby była to standardowa strona.

Na stronie nie ma dużo tekstu bo nie ma co tam więcej napisać… Czy ktoś wie (i powie jak) dodać zakładkę BLOG w menu i po na jej kliknięciu otwiera się nowa strona tylko z blogiem?

Trzeba jeszcze raz wordpressa instalować czy jak?

A może blog nie ma sensu…

Wyszukiwarka lubi treść, a blog to jeden ze sposobów na jej zamieszczanie. A sama konfiguracja Wordpressa zależy od struktury strony, możesz sobie wybrać podstronę na której będą wpisy.

To jest dość dziwny sposób rozliczenia. Ale sama kwota 70 zł by mnie odstraszyła. Za tanio. Naprawdę za tanio.

na Grouponie można trafić rok za ‘stówkę’ :wink:

A dla autora zanim wykupi pozycjonowanie, proponuję dowiedzieć się czegoś na temat ‘white/black hat seo’.

I dostać filtra na pół roku albo lepiej Przynajmniej 80% “firm” pozycjonujących działa metodami z przed lat, gdy algorytm wyszukiwarki działał dużo inaczej. Korzystanie z ich oferty to czysta loteria, może się uda, a może filtr.