Praca na wielu ekranach - Windows 7

Witam!

Proszę uprzejmie o pomoc w sprawie korzystania z dwóch monitorów pod OS Windows 7.

Otóż czy istnieje jakiś sposób na zachowanie układu ikon i folderów na jednym monitorze, po przejściu na inny i ustawieniu go jako glówny i powrocie na poprzedni monitor? Zaznaczam, że problem jest spowodowany głównie różnicą rozdzielczości na obu monitorach.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Konor.

a nie możesz sobie po prostu skopiować tych ikon z dopiskiem 1 albo z jakąś litera labo inna cyfrą dopisaną

Sortowanie skrótów i folderów w windowsie powoduje ich kolumnowe rozłożenie na pulpicie.

A ja jedne mam z lewej strony, drugie na górze, a kolejne z prawej. Po przeniesieniu na monitor o innej rozdzielczości i użyciu go jako monitora głównego i powrocie na mniejszą rozdziałkę ikony układają się zupełnie inaczej, kompletny chaos. Więc to nie rozwiązuje mojego problemu, albo źle odpowiedź zrozumiałem.

nie wiem czemu zmieniasz ciągle ekran główny przecież nie musi być główny żeby z niego korzystać

Jestem pewien, że mi ta uwaga nie pomoże w rozwiązaniu problemu.

Pracuję często także na jednym ekranie. Jeśli laptop stoi w domu na biurku, to podłączam go do zewnętrznego monitora, który ma większą przekątną i jest lepszej jakości niż wbudowana matryca. Wtedy jest on ekranem głównym, gdyż nie korzystam z wbudowanego. Logiczne, prawda?

A w podroż, czy do pracy nie zabieram ze sobą monitora.

wyłącz autorozmieszczanie ikon powinno pomóc

ppm na pulpicie->widok->autorozmieszczanie ikon

tylko nie ruszaj układu ikon nawet jeśli zmienisz monitor

Nie korzystam z autorozmieszczania ikon ;-).