Praca wentylatorów na 100 %

Witam,mam problem.Posiadam komputer HP Elite 8100 sff z procesorem i3 550 i 4 GB pamięci ram. Otóż po włączeniu komputera przez 2 sekundy jest cicho nagle słychać jak wentylatory na przednim panelu (od CPU) i od zasilacza zaczynają się rozpędzać i zaczynają pracować na 100% i to tak bez przerwy. Z początku myślałem,że jest tak tylko przez chwilę ale po odpaleniu instalki z win 7 problem nie zniknął,więc zainstalowałem system i nadal to samo. Proszę o pomoc bo te wentylatory pracują jakby ten komputer miał gdzieś odlecieć :slight_smile:

musisz w biosie ustawić tryb silent :slight_smile:

a jeśli mój bios takowej opcji nie posiada?

przeszukaj bios dokładnie w zakłądce health monitor raczej musi być taka opcja :slight_smile: Jak możesz zrób screena biosa to może coś uda mi się pokierować ciebie :slight_smile:

Zazwyczaj nic w biosie nie trzeba przestawiać. Wszystkie sterowniki zainstalowałeś? Pokaż screen z HWWmonitor.

oto screen z hwmonitor

a no i w biosie mogę tylko ustawić prędkość w trybie idle to oczywiście jest ustawione na 0

pokaż screnna jak możesz jak to wygląda :slight_smile:

jeżeli to by hałasowała grafika sterownik do karty by pomógł ale jeżeli hałąsuje wentylator od procesora sterowniki nic tu do rzeczy nie mają tym płyta główna steruje.

tak to wygląda

Czy mógłby ktoś pomóc ?

To ustawienie jest odpowiedzialne za pracę wentylatora CPU, ustawione na minimum powinno działać w zależności od temperatury.
Jeżeli reszta ci wyje może któryś z czujników temperatury się rozłączył lub zdechł, sprawdź w środku czy wszystkie wtyczki są na miejscu.
Zakładam że termopasty masz ok.

Właśnie wszystko na miejscu, tak pasty okej, po zainstalowaniu systemu jak widać wyżej na screenach temperatury okej

Czy jak przestawiasz ustawienie w “Fan idle mode” to wentylator zmienia obroty?