Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu materiałów które poszerzą moją wiedzę na ten temat.
Super jeżeli ktoś podrzuciłby tutorial albo case study.
Chciałem sprawdzić, czy udałoby mi się stworzyć takie rozwiązanie w bardzo zaniedbanej pracowni która ma 21 starych laptopów z Win 7 starter i dysponuje bardzo ograniczonymi środkami.
Musi to być zrobione jak najniższym kosztem - dlatego interesuje mnie rozwiązanie na podstawie systemu Linux
Czytałem już o LTSP ale projekt wydaje się martwy więc chyba odpada?
Czy polecicie jakieś oprogramowanie (nie MS) do obsługi rozwiązania terminalowego? Podobno nomachine jest dobre? Ogólnie im taniej wyjdzie licencja tym lepiej.
W jaki sposób ustalić moc serwera w stosunku do ilości cienkich klientów?
Znacie jakieś szkoły/przedsiębiorstwa/instytucje które stosują takie rozwiązania i są skłonne by się podzielić doświadczeniem?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi które są na temat
Chodzi o coś takiego co ma w swojej ofercie np. vCloudPoint.
Czyli jest jeden serwer podłączony do switch-a i do tego podłączone są ciency klienci (thin-client) czyli w tym wypadku byłyby to laptopy.
Na laptopach nie są wykonywane obliczenia a jedynie rzucany obraz z serwera na którym działają instancje z systemem operacyjnym.
Pytanie co chcesz dokładnie osiągnąć. Coś w stylu Microsoftowego RDS czy bardziej VDI?
Pierwsze to jest nawet łatwiejsze, bo instalujesz zwykłego Linuksa, np. Ubuntu i włączasz dostęp przez zdalny pulpit.
VDI raczej się u Ciebie nie sprawdzi, gdyż to działa w oparciu o VMki tworzone na żądanie, więc serwer musiałby być konrerny, a przygotowanie srodowiska proste nie jest. Mozna wykorzystać rozwiązania Citrix, ale one są płatne.