Potwierdzam @bachus
Szczególnie jak żona zacznie piec w piekarniku…
Takie pomiary się robi wyłącznie na podstawie miernika/watomierz energii. Ja mam taki watomierz i do niego podpięty PC etc. i mogę na bieżąco kontrolować ile to nabiło. Wychodzi mniej więcej 30% całego rachunku czyli nie tak mało jak na jedno urządzenie.
Teraz jest chyba moda na żarówki energiooszczędne, sam takie zakupiłem i ciągnie ok 10W zamiast 60W.
Nie są cuda, czasami to jest poprostu standard w danym budynku. Tyle, że wtedy masz po kilka stów za miesiąc na rachunku.
mój cały zestaw pc przy grze w bf 1 bierze 240w
cs go 190 w
idle 90-100w (przeglądarka muza Yotube + 2 karty)
gram bardzo nieregularnie ale myślę że koło 30-40zł, czasami gram cały dzień a innym razem chodzi w idle 2 dni bez wyłączania
Rachunki niskie bo lubię siedzieć po ciemku z dziewczyną, 45 lapek led na mieszkanie
Co za durnoty! Prąd miesięcznie - dwa komputery, lodówka, mikrofala, światła - 61 zł miesięcznie.
Ogrzewana woda miejska - a co miałbym płacić?
Gdy spawa się elektrycznie, to może rachunki byłyby zawyżone. Ale reklamować “Po Porostu Energia” posługując się niebotycznymi rachunkami, to nieporozumienie jakieś.
Faktycznie, to mam dużo mniej miesięcznie, bo przysyłają mi co 6 miesięcy 5 rachunków.
Mierzenie poboru “prądu”:
Obecnie komputer u mnie ciągnie ok 50zł miesięcznie. Tj nie ma on dedykowanej karty graficznej, a jedynie tą intelowską, więc w max obciążeniu nie ciągnie on więcej niż 170W wraz z monitorem i wieżą HiFi. Daje to średnio 50zł/msc za sam komputer. Akceptowanie.
Pobór mierzyłem watomierzem, a nie internetowymi kalkulatorami, zresztą pc jest podłączony na stałe do takiego watomierza i jako tako to monitoruję.
Jak liczona średnia? Zużycie 170W - 10 godzin dziennie - daje 34,32 zł miesięcznie.
Gdy ma się mierniki - wystarczy trochę matematyki
Koszt 40-50zł i wszystko wiadomo.
170W to max, zazwyczaj są to widełki 110-130W. Miesięczny rachubnek 150zł, Watomierz wskazuje 1/3 tej liczby co daje 50zł.