Witam mam takie pytanie co do praw autorskich. Jeżeli ktoś umieszcza w swojej galerii zdjęcia i chciał bym je skopiować do swojej to wystarczy, że umieszczę autora tego zdjęcia i będzie wszystko zgodnie z prawem??
Pisałem do użytkownika galerii ale niestety nie dostałem żadnej odpowiedzi.
Nie do końca. Sprawa jest skomplikowana i zalezy od tego co chcesz z nim zrobić. Jeżeli umieszcze cos i jest to ogólnie dostepne to można sobie to skopiować. I teraz zaczyna sie problem bo jeżeli umiescisz to w celu uzyskania jakichkolwiek korzyści materialnych lub intelektualnych to musisz miec zgode a jezeli nie to nie. Tylko w którym momencie sa te korzyści ?.
Tak, skopiować sobie można. Ale już nie możesz tego wrzucić na stronę - bo to jest publikacja - czyli rozpowszechnianie.
Zapominasz, że to autor decyduje o polach eksploatacji swojego dzieła. To, że coś udostępnił w galerii, nie znaczy że można to sobie ot tak pobrać i wrzucić na swoją.
raczej ma to wpływ na roszczenia autora. W pierwszym przypadku może się skończyć na pouczeniu i żądaniu usunięcia, w drugim - sprawie sądowej i sporym zadośćuczynieniu …oraz żądaniu usunięcia ;-p
Opisze dokładniej sytuacje. Robię stronę o mieście. I znalazłem kilka zdjęć starego pkp których samemu sobie nie zrobię. Strona nie jest komercyjna nie przynosi mi żadnych zysków. Ale z tego co widze to i tak nie moge tego skopiować bez jego zgody mimo, że podpisze kto zrobił to zdjęcie??
Pytasz się autora że prosisz o udostępnienie zdjęć do realizacji-strony www.domena.pl. No i na dole robisz podpis - “zdjęcia udostępnione dzięki/zrobione przez…” oraz link(i).
Na samym początku radziłbym Ci skontaktować się z administratorem tamtej strony na której znalazłeś te zdjęcia. Być może pójdzie on z Tobą na ugodę i będzie chciał w zamian np. link na twojej stronie .