najlepiej jeszcze sklepową, nie Juzef Komis Mydło & Pofidło Sp zoo
A macie Panowie jakieś sprawdzone źródła na kupno hmm używanych kart ? Chciałbym już coś z górnej półki wiadomo że nie dostanę czegoś za 300 zł ale myślę że tak z 700-800 mógłbym wydać na kartę
No to w tej cenie masz nowe rx 570 4GB (nawet jak wejdzie zasilacz nowy starczy) lub rx 580 8 GB z 10-15% mocniejsze. Alternatywą byłyby używane 1060 pewnie, ale wersja 3GB jest kiepsko opłacalna a 6GB nie ma wielkiej różnicy z nową 580.
Nic lepszego w tym budżecie nie dostaniesz, a rx 570 jest naprawdę solidnym kawałkiem krzemu pod względem wydajności Powiedz tylko jaki masz procek, zasilacz (tabliczka znamionowa mocy) i ile RAM.
No właśnie tu tkwi problem bo Mój sprzęt nie jest zbyt dobry procek to AMD A8 - 7650 K bodajże 4 rdzeniowy 3.30 GHz . Ramu mam 8 GB od HyperX taktowanie 1600 MHz . Zasilacz jest słaby bo to tylko Chiftec 400
właśnie przy kupnie karty automatycznie chce kupić nowy zasilacz bo sugeruje że ten będzie za słaby
Oj z prockiem będzie czasami wąskie gardło, z K możesz leciutkie OC popróbować ze 100 na stockowym chłodzeniu ugrasz. Mam A8 7600 więc znam, to wydajnościowo taki Athlon200GE z rodziny Ryzenów.
Nie ma więc nawet co myśleć o mocniejszej karcie: szukaj rx 570 4 GB z 36 miesięczną gwarancją najtaniej po xkomach, morelach, euro, neonetach etc chodzą po 600-650 zł. Za niecałe 150 powinieneś też dostać Silentium 450W z certyfikatem jakimś i tyle. ;-).
PS. Chieftec, jak ma sprawna 12 powinien też dać radę, Twój set 300W nie przekroczy w peaku.
Kup rx 570 4GB (może być zwykły MSI Armor) + zasilacz SilentiumPc Vero L2 500W. Grafikę ciut za mocną (dla CPU) zawsze lepiej niż ciut za słabą bo jak kiedyś zmienisz CPU to się przyda więcej mocy. RX 570 powinien jeszcze dobre kilka lat być dobry na co najmniej średnich ustawieniach w najcięższych tytułach.
To teraz tak na serio bo nie chce później żałować czy coś… myślicie że ten RX 570 da radę w 2019? Wiadomo nie mam dobrych komponentów w Swoim PC po prostu chce być pewny że akurat ta karta da radę zawsze jakoś bardziej przekonany byłem do kart od GeForce
Gtx 1650 jest słabszy i droższy…
Pamiętaj że AMD są coraz mocniejsze z aktualizacjami, a GF nie bardzo.
Da radę, nawet w Metro Exodus, prędzej procek spalisz. 570 zapewne dogoni dopiero 1650 TI, jak wyjdzie, tylko za 570 zapłacisz 600 a za 1650TI od Zielonych 900 zł. Druga sprawa to sterowniki, jak Pancia wspomniał, AMD trzyma się swojej architektury GCN i dzięki temu nawet Twoja integra w procku dostaje aktualizacje, Zieloni jakoś teraz wyłączyli już swoje karty z rodziny 10X0…