Prawdopodobnie karta graficzna wyeksploatowała się

Witam nie wiem czy pisze post w dobrym dziale ale bardzo proszę was o pomoc . Od wczoraj mam problem ze Swoim PC mianowicie grałem w Counter Strike GO nagle ekran zrobil sie czarny ( monitor nadal działał ) dzwiek z gry był zamknąłem grę przez menadżera zadań . Po prostu myślałem że jest to jakiś błąd gry . Po kilku godzinach ponownie odpaliłem grę i na ekranie widniały zółto zielone paski gra nawet nie reagowała na ruchy myszką . Zresetowałem PC i bez Mojej ingerencji sam odpalił się na karcie graficznej która mam w procesorze ( na niskiej rozdzielczośći ) . W menadżerze urządęń przy nazwie karty graficznej widniał żółty trójkącik . Poczytałem trochę w internecie i wyłączyłem zainstalowałem ją na nowo wgrałem najnowsze sterowniki i cieszyłem się z myślą ze pomogło ( Komputer odpalił się normalnie na Geforce ) Włączyłem na nowo CS : GO i po chwili w menu głównym na monitorze pojawiły Mi sie zielone spikselowane hmm kropki , załączę zdjęcie do wglądu . Po ponownym resecie komputera monitor nie reagował tzn nie odpalał się . Dzisiaj rano Pecet odpalil sie normalnie ale gdy probowałem odpailc jakas grę to albo byl blue screen albo gra zawieszala sie po kilku sekundach . Dodam jeszcze tyle że odpalając przeglądarke czy przesuwając ikony po pulpicie pecet się zawiesza i nie reaguje . Prosze o Pomoc i z gory dziekuje :slight_smile:

Umarła karta graficzna.

A nie umiera?

Nie, umarła. Ma tylko jeszcze drgawki pośmiertne :smiley:

@bizi160 Karta graficzna kupiona jako używana z allegro?

@anon741072 Tak kartę zakupiłem 3 lata temu używana na olx

Czyli obstawiam, że jakaś wyeksploatowana pokoparkowa. To i tak ci długo wytrzymała :wink:
Możesz jeszcze sprawdzić temperatury, jakie osiąga. Jest szansa, że się tylko przegrzewa i wyczyszczenie układu chłodzenia oraz wymiana termopasty wystarczy… ale to takie chyba marzenia ściętej głowy :wink:

Nie znam się aż tak no ale na chłopski rozum wiatraki karty działają diody się świecą sterowniki karta przyjmuje normalnie wiadomo ma już kupę lat ale właśnie takie są objawy tego że się zepsuła? Tzn te ścinki systemu zwieszanie się gier ?

Tak takie są objawy, jaki model karty dokładniej?
Masz takie opcje:

• wymiana pasty, chłodzenia może na trochę pomoże
  • pieczenie w piekarniku, czasami pomoże
  • profesjonalny serwis, ze 300 zł dasz i nie opłaca się
  • śmietnik & ekoport

Najprawdopodobniej, najprawdopodobniej "pęka/pękło lutowanie czipu do laminatu, grzanie-> chłodzenie i usterka mechaniczna łączenia. O ile to “tylko” lut masz szanse wygrzać i liczyć na “partacką naprawę”, jak np. kość pamięci…

Pierwsze co zrób to wyłacz Szybkie uruchamianie systemu i uruchom ponownie. Miałem podobną sytułację - przy szybkim zapamiętują się ustawienia sterowników. Jak nie pomoże to karda uśmiecona.

Model to GeForce 660 Ti ale temat do zamknięcia komputer na zintegrowanej karcie działa normalnie . A Mojego GeForce wsadziliśmy do dwóch innych pc i się nie odpaliły więc myślę że jest już po karcie :wink:

Na sobotni obiad polecam pieczoną kartę, CZASAMI pomaga, poza czasem na umycie piekarnika na koniec do stracenia już nic nie masz :wink: https://www.youtube.com/watch?v=tDnXqLcFU2M

Na moje padła pamięć RAM karty. Naprawa prawdopodobnie byłaby zbyt kosztowna w stosunku do ceny nowej karty

Naprawa tak starej karty nie jest już opłacalna. Zbieraj hajs na inną kartę.

RX 570 już na Ciebie czeka :slight_smile:

Dobra panowie dziękuję wam wszystkim za pomoc . Teraz jestem pewny że na 100 % karta umarła :wink: nie będę się bawił w żadne piekarniki itp . Karta jest stara więc macie rację nie opłaca się wydawać 300 zł na serwis karty wartej 150 zł :wink:

RX 570 robi robotę czy jak ?

Mam i nie narzekam. Bezstresowo można pograć na przykład we Wiedźmina 3 na uber detalach. Warunek - minimum do tego czterordzeniowy procesor

To skoro można tutaj liczyć na pomoc to jeszcze powiedźcie Mi czy warto licytować karte na allegro ? Czy kupić nową trochę gorsza ? ( Ta z allegro ma jeszcze rok gwarancji )

Ja osobiście nie kupowałbym używanej karty graficznej. Tak naprawdę nie znasz jej historii i tego jak była użytkowana. Na przykład mogła być wykorzystywana w koparkach co mocno nadwyrężyłoby jej żywotność. Jeżeli chodzi o karty graficzne to kupowałbym nowe lub używane ale z pewnego sprawdzonego źródła.

Używaną tylko z gwarancją (na pewno powyżej pół roku). Jak nie masz na już to lepiej pożycz od kogo 100zł i kup taką jak ma być bo kupienie bez gwarancji to proszenie się o minę w erze koparek.

1 polubienie