Prawdopodobnie uszkodzony zasilacz?

Hej, przejde odrazu do sedna. Od dluzszego czasu PC „piszczał” przy odpaleniu gry, ale np. po zminimalizowaniu przestawalo piszsczec. Z tego co sie zoorientowałem byly to cewki od zasilacza. Od krotkiego czasu piski byly glosniejsze. PC wylaczyl mi sie 2 razy bez zadnego komunikatu, tak jakby pradu zabraklo. Dzisiaj piski ustały na amen. Brak ich podczas uruchomienia PC, jak i rowniez podczas grania. Problem w tym ze przy probie odpalenia np. WoT, Apex Legends czy Overwatch komputer wylacza sie tzn. traci zasilanie>? Nie za kazdym razem, bo np po ponownym odpaleniu PC juz gralem normalnie, do czasu odpalenia innej gry. Poza tym, bez obciazenia czyli uzywajac chrome wszystko jest ok.
Co sie z tym stalo? Przepalilo sie cos w srodku? Moze zle cos skonfigurowane? Czy juz do wymiany? A jezeli tak, to na jaki model?

Zasilacz Modecom FEEL III-400ATX
Plyta glowna ASRock 960GC-GS FX
Procesor FX 6100 3.3ghz

Zasilacz z czarnej listy.

Z tego co patrzalem to fell 3 nie pojawia sie na kazdej liscie
Zasilacz uzywam juz 5 lat, a dziala pewnie kolo 8-9.
Zreszta nie o to pytalem, bo nic to nie pomaga.

Znalazlem
SilentiumPC Vero L3 Bronze 500W 80+ Bronze za 207zl i jego wersje 600w za 232 na oleole. Warte to cos? Czy moze jest cos podobnego tylko taniej? i czy pasuje do mojego pc

Jakieś 200 zł jest on wart i nie jest to zła konstrukcja, nie rewelacyjna, ale w większości komputerów dobra. Taniej jest coś podobnego, ale do twojego Modecoma, czyli wątpliwej jakości. Nie januszowałbym i wziął coś z certyfikatem, wyjdzie pewnie taniej od zakupu 2 czy 3 „taniego zasilacza”.

Mam dwie te 500-tki, ciche, stabilne jak najbardziej godne polecenia.

Jest ok, na 5+ lat pewnie starczy. Dobry zasilacz dla budżetowej konstrukcji.

No to biore ten silentium.
Rozumiem ze te wylaczenia pc „jakby pradu zabraklo” to wlasnie zasilacz?

Na 90%, może być też uszkodzona płyta, reszta elementów raczej nie.

A widzisz, ja miałem taki przypadek że komp losowo się wyłączał, najpierw wyłącznie podczas konwersji wideo, potem zaczął losowo.
Wymieniłem wszystko, finalnie okazało się że wszystko działało normalnie z innym takim samym prockiem.