Witam, ostatnio zauważyłem że mój mikrofon “szumi” oraz słowa które w nim nagrałem są za cicho. Więc sprawdziłem na YouTubie jak to naprawić. Wszystko było spoko do czasu kiedy zaówarzyłem w ustawieniach dźwięku(panel sterowania>sprzęt i dźwięk>dźwięk>nagrywanie>mikrofon>właściwości) iż jest tam 5 zakładek, ja miałem tylko 4 (ogólne,nasłuchiwanie,poziomy,zaawansowane) powinna być jeszcze jedna zakładka. Brakowało tam zakładki o nazwie “Rozszerzenia” poradziłem się w tedy Google. Wyczytałem że potrzebóję dodatkowych sterowników do mojej karty dźwiękowej gdyż najwyraźniej mam tylko te podstawowe od Windowsa. Pomocy proszę
Jak chcesz uzyskać pomoc, bez podania podstawowych informacji ? Nikt tu nie jest jasnowidzem. Podaj specyfikacje komputera, model karty dźwiękowej, rodzaj Windows 32, cz 64 bitowy itp.
rodzaj windowsa 64 bitowy, nazwa płyty dźwiękowej(chyba): NVIDIA high definition audio albo NVIDIA Virtual Audio Device (Wave Extensible) (WMD)
Jeżeli to nie to to chętnie dowiedział bym się jak sprawdzić
Który dokładnie Windows, jest to ważne, ponieważ dla każdej wersji pisane są odpowiednie sterowniki. Masz zainstalowane najnowsze sterowniki dźwięku ? Jeśli nie, musisz wejść na stronę producenta swojej płyty głównej i pobrać zgodne, dla swojego systemu.
Hej,
- A jesteś w stanie napisać, jaką płytę główną posiadasz?
- Monitor masz podłączony złączem HDMI?
- Jakie to dokładnie mikrofon i do jakiego złącza go podpinasz?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Wrzuć zrzut z menadżera urządzeń, co widać. Sprawdzałeś może identyfikator urządzenia w menadżer urządzeń, konkretne urządzenie i na nim właściwości i szczegóły.
Ty podałeś jedynie sterowniki dźwięku HDMI karty graficznej NVIDI, nie masz najwidoczniej zainstalowanych sterowników do karty dźwiękowej.
U mnie to rozszerzenie na przykład obsługują sterowniki Realteka.
Nie wiadomo jak to jest z sterownikami innych firm i czy w ogóle dostarczają wówczas te dodatkowe opcje mikrofonu.
Możliwe, że jedynie w ich menedżerach będą widoczne a nie w ogólnych ustawieniach systemowych.
W menedżerze urządzeń sprawdź sterowniki do karty dźwiękowej.
U mnie sterowniki realteka są widoczne w tej pozycji, jednak mając dedykowana kartę dźwiękową mogą być widoczne w innej.
Poza tym sprawdź w “programy i funkcje” jakie masz zainstalowane sterowniki do dźwięku w systemie.