Mam desktopa. Dziś dziś wymieniłem HDD na nowy i dodałem SSD SanDisk PLUS 120GB SATA3 (SDSSDA-120G-G26). Potem zainstalowałem od nowa na SSD Windows 7 64 bit
Na początku miałem wrażenie że rzeczywiście system działa szybciej. Ale potem miałem znów wrażenie że wolno. Postanowiłem sprawdzić szybkość dysku i odpaliłem HD Tune. Niedługo po włączeniu testu prędkości pojawił mi sie komunikat o krytycznej temperaturze nowego dysku SDD. Chyba 66 stopni, ale szybko wyłączyłem komputer. W środku komputer jest chłodzony wiatrakiem na procesorze i na tylnej części obudowy. Wentylatory chodzą.
I teraz moje pytania:
jaka jest prawidłowa i dopuszczalna temperatura pracy dysku SSD (SanDisk PLUS 120GB SATA3 (SDSSDA-120G-G26))
czy dysk może być nieprawidłowo podłączony tak że generuje nadmierną temperaturę czy też może to wada fabryczna dysku (nowy jest), choć Windows 7 zainstalowałem i nie nie wskazywało że coś jest nie tak
czy po zainstalowaniu dysku SDD (tj. dokręceniu, włożeniu kabli do płyty głównej) trzeba coś jeszcze ustawiać w BIOS? Albo może coś wypada przestawić w ustawieniu systemu operacyjnego ?
Max do 70 stopni. SSD w stacjonarce ma z reguły max do 40 stopni, w laptopach raczej nie przekracza 50 stopni i to z reguły graniczna użytkowa temperatura dla wszystkich dysków.
Ad2
Może jest czymś nagrzewany lub uszkodzony?
Ad3
nie
Zainstaluj program SSD-Z i wklej scren z zakładki smart
Oddałem sprzęt do serwisu, który montował ssd. Oni uruchomili komputer i urządzali mu testy przez 4,5 godziny. Według nich jest wszystko w porządku. U niech podobno temperatura cały czas była 37 stopni. Przyznali się jedynie że wczoraj podczas montażu wentylatora na chłodzeniu cpu zamontowali go odwrotnie …
Czy odwrotne zamontowanie chłodzenia na procesorze mogło spowodować zwiększoną temperaturę SSD ?