paranoise
(paranoise)
22 Czerwiec 2005 11:14
Ostatnio pytałem się tutaj na forum o to jak korzysta się z osloskopa i temat został usunięty ponieważ się to wiąże z łamaniem prawa. Chciałbym tylko się dowiedzieć bo niezdążyłem się o to zapytać, co dokładnie jest nielegalne i dlaczego. Czy samo korzystanie z adresów z osloskopa, czy korzystanie z nich w określony sposób. I przy okazji czemu niby kazaa lite i edonkey lite są nielegalne, a można je sciągnąć z większości większych portali dotyczących software’u.
Norton
(Idealny3)
22 Czerwiec 2005 11:16
moim zdaniem soft umieszczony na osloskopie jest legalny jak ściagasz daną żecz jako kopie bezpieczeństwa, posiadając oczywiście w domu legalną płytke
boczi
(boczi)
22 Czerwiec 2005 11:21
Bo nie zwracają uwagi na legalność danego softu i się temu nie przyglądają.
Wartościową dyskusję poczytasz tutaj:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … cze%F1stwa
Monczkin
(Monczkin)
22 Czerwiec 2005 11:22
:o
same programy są legalne - nielegalne jest pobieranie z nich kopi komercyjnych aplikacji
paranoise
(paranoise)
22 Czerwiec 2005 12:36
Czyli kiedy korzystanie z adresów na osloskopie jest legalne, a kiedy nie? I dlaczego moderator z góry założył że będę używał ich w niecnych celach i wykasował temat?
Ryan
(Ryan)
22 Czerwiec 2005 12:57
Jest legalne kiedy pobierasz darmowy lub shareware soft. W innym przypadku (znakomita większość) to piractwo.
Norton
(Idealny3)
22 Czerwiec 2005 13:02
nawet jak mam oryginał w domu, i jako wersje ściagnieta przez emule robie sobie kopie bezpieczeństwa?
Damian
(Damian)
22 Czerwiec 2005 13:13
Boczi podał linka do twojego tematu, tam chyba koledzy Ci wyjaśnili ?
system
(system)
22 Czerwiec 2005 14:16
Na Osloskopie nie ma żadnych linków ani softu do pobrania.
Ryan
(Ryan)
22 Czerwiec 2005 14:46
ed2k://|file|XYZ.bin|111166032|DBC21227 … BCDABCDB|/
A to co jest jeśli nie link do pobrania pliku XYZ.bin?
DUCH
(Duch)
22 Czerwiec 2005 14:47
suma kontrolna
w zasadzie zupełnie bezużyteczna bez odpowiedniego programu
więc siłą rzeczy nie jest to ani link ani soft etc.
Proph3T
(Proph3t)
22 Czerwiec 2005 14:59
Ale jeśli masz ten program to wystarczy to wkleic w odpowiednim miejscu i juz wszystko hula 8)
boczi
(boczi)
22 Czerwiec 2005 15:04
DUCH:
suma kontrolna
i to jest niezła “wymówka”…
Określenie suma kontolna stosuje się tylko przy linkach ed2k?
detektyw
(Qbek50)
22 Czerwiec 2005 15:54
DUCH:
z tego co wiem to tak
i nie tylko. Przy podziale plików też jest suma kontrolna, plik crc
fiesta
(fiesta)
22 Czerwiec 2005 16:45
I co wynika z powyższej dyskusji ??
Wszyscy wiedzą o co biega, a każdy udaje głupa że jest to legalne 8) 8) 8)
system
(system)
23 Czerwiec 2005 06:23
Bo w świetle polskiego prawa jak narazie legalne to jest :idea:
fiesta
(fiesta)
23 Czerwiec 2005 06:26
Co jest legalne ??
Zamieszczanie na stronach linków do aplikcji łącznie z crackami ???
Chyba coś Ci się pomyliło.
To też jest legalne:
http://www.osloskop.pl/
Fragmenty rozmowy z Tomaszem Lisem źródło: czat newsweek’u Allaho: Ja chciałem się zapytać o zamknięcie strony http://www.osloskop.net po nierzetelnym artykule w Rzeczpospolitej. Jakie ma pan zdanie na ten temat? Tomasz__Lis: Słusznie zamknięta Jaka “rozbudowana” wypowiedź fionn: Piractowo: Osoby, które miały zamiar kupic papierowe wydanie Pana książki i tak je kupiły, osoby które nie wiedziały czy książkę kupić po przeczytaniu kawałka z sieci (całej się nie da bo szkoda oczu na monitorze wypalać) mogły podjąć decyzją (kopić czy ni… Tomasz__Lis: Nie można nie walczyć ze złodziejstwem tylko dlatego że nie można go całkiem pokonać Proponuję przeczytać ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Szczególnie dział o dozwolonym użytku utworów. RaV: Ostatnio bardzo glosno bylo w Internecie o Panskim wrogim nastawieniu do sieci p2p, spowodowane nielegalnym kopiowaniem Panskiej ksiazki “Co z ta Polska”. Czy nie uwaza Pan, ze ksiazka w wersji elektronicznej moze zachecic do kupna tradycyjnego wydania? Ws… Tomasz__Lis: Czy to takie dziwne że mam wrogi stosunek do ludzi ektórzy mnie okradają? W połączeniu z następną wypowiedzią, to tak M0rg: Czy napisał Pan książke " Co z tą Polska?" aby wypromować swój wizerunek i przy tym dobrze zarobic? Bo w naszym kraju mało ludzi działa dla dobra społeczeństwa… Tomasz__Lis: Aby powiedzieć co z tą Polską lost: Czy ma Pan coś wspólnego z nagonką Rzeczypospolitej na stronę http://www.osloskop.net ? Tomasz__Lis: Mam, jestem za Komentować? maja: Jak się Pan czuł po pamiętnym artykule w Newsweeku? Tomasz__Lis: Już nie pamiętam Tomasz__Lis: Ale opisałem to w książce “NIe tylko Fakty”, już jutro w księgarniach, kupujcie koniecznie Zero komercji…
system
(system)
23 Czerwiec 2005 13:09
fiesta:
Co jest legalne :?:
Powtórzę - na Osloskopie od dosyć dawna nie ma już żadnych linków, a jedynie sumy kontrolne, a zamieszczanie owych jak już wyżej pisałem jest póki co zgodne z polskim prawem. A ta rozmowa co ją przytoczyłeś była właśnie w momencie, gdy wprowadzano sumy kontrolne na Osloskopie.