[prawo] Zniżka na komputer dla inwalidy pierwszej grupy?

Kiedyś obiło mi się o uszy, to zupełnie nie potwierdzone, że inwalidzie pierwszej grupy przysługuje jakaś zniżna na komputer osobisty (zwrot od państwa).

Czy ktoś się orientuje coś na ten temat?

Może zapytaj na http://www.pfron.org.pl/zwi/zwi.nsf/graph?OpenFrameset

Witam , tak jest coś takiego jak refundacja , dofinansowanie do zestawu komputerowego . Ubiegający musi mieć ukończony kurs komputerowy minimum I-go stopnia , zaświadczenie od lekarza , iż komp jest potrzebny do edukacji , porozumiewania się z otoczeniem itp , należy udać się do PFRON-u po odpowiednie druki , wypełnić je i odnieść z powrotem , no i oczywiście trzeba mieć kasę , jaki procent ceny nie wiem . Najlepiej jak udasz się do miejscowego oddziału PFRON-u . Powodzenia

ps.

kurs oczywiście zależny jest od rodzaju i stopnia inwalidztwa

Dziękuję za szybką i precyzyjną odpowiedź.

No to po zniżce :confused: Moja babcia ma orzeczoną pierwszą grupę inwalidzką, lecz to wcale nie sprawia jej problemów z komunikacją ze światem (miała operację na biodro i teraz podpiera się jedną kulą) i pewnie nie ma szans o otrzymanie w.w orzeczenia :frowning:

Osobiście znalem osobe która ma jakąś nabytą chorobę stawów i załapala się na taką zniżkę i wiem że to było sporo. warto sprobować

a kurs? nie widzę mojej babci przy komputerze i nie mówcie, że nigdy nie jest zapóźno, ją to poprostu nie kręci i na kurs się nie zgodzi :frowning:

lepiej powiedz, ze komputer mialby byc dla Ciebie :stuck_out_tongue:

a dla babci? :mrgreen:

no znaczy dla niej, ja bym jej tylko pomagał go obsługiwać ^^ :lol:

hehehe chyba 24/7 :smiley:

w dzisiejszych czasach nawet głupi świstek od lekarza załatwisz wystarczy ładnie poprosić…

jak mi tylko pozwoli :wink:

świstek… a kurs?

niezgodze sie, testowaleś na WKU? ;] jeden świetek, tyle radości, a prosić można do śmierci :stuck_out_tongue:

dowiedziaem się że samo potwierdzenie nie wystarczy, czy komuś należy się zniżka i ile to będzie rozstrzygać komisja

Takie do WKU sa odpowiednio drozsze, bo dluzej trwaja…

Znam kilka osob ktore poszly ta droga…

A Ty myślałeś że od ręki ??

I nie kombinuj, bo kłamstwo ma krótkie nogi, a konsekwnecje moga byc spore :!:

Pomyśl może że przez to, że Tobie zostanie przyznana dotacja, nie dostanie jej inna osoba któa naprawde potrzebuje tego sprzętu !!

na WKU nie testowałem… a ty testowałeś i Ci się nie udało? na twoim miejscu to powinieneś się cieszyć ze zdrowy jesteś, ja np nie mam powodów do zadowolenia z mojego zdrowia więc żeby nie iść do wojska nie musiałem płacić za papiery… w dzisiejszych czasach to jak Ci będzie zależeć to i czołg kupisz…

w Polsce wszystko jest możliwe :smiley: :smiley: