Prawy przycisk myszy sam się "klika" w Lenovo T61

Witam!

Jakiś czas temu kupiłem używanego (poleasingowego) laptopa Lenovo T61. Od maszyny nie oczekuję zbyt wiele, jednak jedna jego wada nieco uprzykrza pracę na sprzęcie. W różnych momentach i z różną częstotliwością w miejscu kursora, na ekranie pojawia się menu, które normalnie pokazuje się po wciśnięciu prawego przycisku myszy. Zazwyczaj problem występuje, kiedy poruszam myszką, ale czasem bywa też tak, że laptopa nawet nie dotykam, a prawy przycisk i tak sam się “klika”. Na początku na laptopie był zainstalowany Windows Vista, potem zainstalowałem Ubuntu 64-bit, a teraz mam na komputerze Ubuntu 32-bit. Na wszystkich tych trzech systemach błąd się powtarzał. Wyłączenie touchpada w systemie również nie przyniosło pozytywnego skutku. Komputer oddałem do naprawy; wymieniono w nim cały panel dotykowy (z tego co zrozumiałem) i zapewniono, że teraz wszystko jest w porządku. Oczywiście nie jest. Nie zmieniło się absolutnie nic. 

Z tego co udało mi się znaleźć, to podobne problemy były wywoływane wadliwymi myszkami (problem występuje nawet przy odłączonej myszce i wyłączonym touchpadzie, korzystam wtedy z takiego kółeczka pomiędzy klawiszami klawiatury), wirusami na systemie, czy jakimś problemem z klawiaturą i guzikiem odpowiedzialnym za wywołanie menu prawego przycisku (ale wtedy menu pokazuje się w innym miejscu niż znajduje się kursor, więc to też wykluczam).

Być może ktoś z Was ma pomysł co może powodować taki problem?

Właśnie widzę, że założyłem w złym dziale. Proszę o przeniesienie.