Prędkość internetu a karta sieciowa

Mam obecnie umowę na internet o prędkości 1 Mb/s. Na moim komputerze, przy połączeniu kablowym, prędkość ściągania wynosi 1044 kbps, natomiast na drugim komputerze, który łączy się za pomocą karty bezprzewodowej, prędkość ta wynosi dokładnie połowę. Prędkość wysyłania jest taka sama. Karta jest w standardzie g. Od 1 kwietnia będę miał prędkość 6 Mb/s. Cy na drugim komputerze prędkość wzrośnie, czy trzeba wymienić sieciówkę?

Komputery korzystają w tym samym czasie z internetu? Stosujesz jakieś limity na routerze? Sprawdzałeś wyniki polecenia ping? Jak daleko stoi drugi komputer od punktu dostępowego i czy są jakieś przeszkody, tj. ściana, drzewa?

Pozdrawiam!

Odp.1 - obydwa są włączone, ale nic nie jest ściągane

Odp.2 - nie wiem, gdzie szukać inf. o limitach w DGN1000

Odp.3 - nie sprawdzałem

Odp.4 - około 8 metrów, dwie ściany po drodze

Jeszcze jedno pytanie, instalowałem Netgeara z płyty - czy można to jakoś odinstalować i wprowadzić ręcznie ustawienia?

Witam. Taka karta (radiowa - tryb g) ma prędkość maksymalną 54 Mb/s, ale przy założeniu dobrego zasięgu realny ciągły transfer można uzyskać ok 16Mb/s (piszę tutaj o prędkości sieci lan np. kopiowanie z kompa na kompa w moim przypadku WR543G I Edimax 7128g) tak więc łącze internetowe powinna obsłużyć bez problemu (ale przy słabym zasięgu karta wraz z AP ustawi prędkość np tylko 1Mb/s i wtedy możesz zapomnieć o 6 Mb/s), a gdzie masz antenkę? za kompem czy na stole, jak z poziomem sygnału?, jaka prędkość karty wynegocjowana?

Czyli nie stosujesz.

W takim razie sprawdź - ping na bramę domyślną, ping do innego komputera w sieci, ping na dowolny adres w internecie.

Czyli 2 przeszkody, co może mieć wpływ na transfer. Sprawdź jakie masz prędkości, gdy router znajduje się bezpośrednio przy komputerze, chociażby tylko pod LANie.

Spróbuj się zalogować do routera przez przeglądarkę, adres routera to adres bramy domyślnej.

Pozdrawiam!

Sorry, długo mnie nie było. Wywaliłem Netgeara, podłączyłem z powrotem starego Pentagrama g i zasięg jest 100%, a nawet lepszy. Mam nadzieję, że prędkość 6 M też obsłuży.

di-43WW.png

Na przykładzie Windows 7

Ctrl + Shift + Esc albo Ctrl + Alt + Delete - Uruchom Menedżera zadań

Karta Sieć , kolumna Szybkość

Tam zobaczysz z jaką predkością w chwili obecnej system mógłby łączyć się przez WiFi. Dla standardu g to chyba jest 54 Mb/s. Gdy zasięg jest mniejszy, wartość Szybkość może spadać.

Ale to i tak chyba dotyczy możliwego przesyłu danych LOKALNIE (Twój komputer - Router), a nie do INTERNETU. Jeżeli masz Internet 6 mega, to chyba ważne, żeby system tutaj pokazywał co najmniej owe 6 mega, żeby móc w pełni korzystać z łącza do Internetu.

Mój system (po przewodzie) mógłby się łączyć z prędkością 100 Ms/s, a drugi bezprzewodowo 54 Mb/s. Przewodowo pobiera z prędkością około 120 KB/s, a bezprzewodowo najwyżej 64 KB/s. Siła sygnału jest bardzo dobra - 100 procentowa. Kolega w domu ma to samo, laptop bezprzewodowo ciągnie tylko połowę tego, co stacjonarny przewodowo. Czy zawsze sieć bezprzewodowa obcina połowę przesyłu?

W przypadku wifi jest też tak, że łącze jest współdzielone i tworzy jedną domenę kolizyjną, tzn. im więcej urządzeń podłączonych bezprzewodowo tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia kolizji pakietów w medium, a każda kolizja wpływa na opóźnienie, w przypadku kabla, domeny kolizyjne są eliminowane przez przełączniki i praktycznie jeden komputer podłączony do switcha, to jedna domena kolizyjna, w której kolizje nie występują, a tym samym opóźnienia są mniejsze. Dodatkowo te 54Mb/s to wartość teoretyczna, osiągalna co najwyżej w warunkach laboratoryjnych, w warunkach normalnych licz, że będzie to maksymalnie 20Mb/s, a im dalej od punktu dostępowego, tym wartość ta będzie się zmniejszać, u Ciebie dochodzą jeszcze ściany, sprawdzałeś jak pisałem, transfery, gdy komputer znajduje się bezpośrednio przy routerze?

Pozdrawiam!

To rozumiem, ale 6, a tym bardziej 1 Ms/s powinien być pełny.

Ja nie, ale kolega z laptopem stał przy samym komputerze i tak samo połowa (nie mylić z połówką).

A czy na te kolizje jest jakiś sposób, oczywiście bez kabla?