Witam wszystkich forumowiczów. Posiadam internet w Vectra.Łącze w umowie to 150Mb/15Mb. Robiąc testy otrzymuję taki oto wynik: http://www.speedtest.net/my-result/6858639313. Czy waszym zdaniem jest to jeszcze akceptowalna szybkość?
Moim zdaniem tak.
Wiadomo, że nie na wszystkie serwery uzyskasz taką prędkość.
W umowie zapewne jest że “do 150 Mb”.
Inna sprawa to to co chciałbyś zrobić z “nieakceptowalną” prędkością i co masz przez to na myśli.
Prędkość niższa o 9% od maksymalnej, jaką deklaruje usługodawca to powód do zadowolenia, a nie skargi
Na speedteście Vectry mam podobne prędkości. A nawet mniejsze. Cały czas reklamuję te prędkości. Moim zdaniem powinno być bliżej 150. Vectra to moloch. Wiadomo jak taktują klienta.
Na co Ty narzekasz? Po pierwsze w umowie masz do 150 - na pewno, bo tak miałem zapisane u siebie, po drugie te kilkanaście megabitów to jest nic. Ludzie w umowach mają często 20, a ledwo 5 wyciągają. Ja tez mam narzekać i reklamować, bo w umowie od dostawcy mam napisane 150, a od kilku miechów mam 250?
Osiągi masz bardzo dobre - nie ma co narzekać!!! Powodzenia!!!
Przeczytaj umowę ,w większości umów jest prędkośc do np 150Mbps.Podczas testu musisz mieć wyłączone programy które korzystają z internetu,zaniżają prędkość.Powtórz kilka razy test,wyniki mogą się wtedy nieco różnić,ogólnie nie ma powodów do narzekania.
Ja mam napisane 150 a przeważnie nie osiągam 80. Ten załączony test to rekord w tym tygodniu.
Czyli infrastruktura, do której jesteś podłączony nie jest przystosowana do wysokich transferów. Nie wiem czy to się da reklamować, bo w umowie napisane masz “do”. Wiem, że można obniżyć prędkość by płacić mniej, ale taka usługa kosztuje kolejne pieniądze:
Zmiana pakietu / usługi / taryfy na niższą - 39,00 zł
Za 30 Mbit będziesz płacił wtedy 15 zł miesięcznie mniej.
Jest jeszcze w regulaminie punkt 4.2:
Ale nie wiem czy można go zastosować do prędkości Internetu.
Prędkość całkiem niezła. Powiem Ci,że bardzo często jest , że operator obiecuje inną prędkość, ale w rzczywistości okazuje się,ze jest o wiele mniejsza. Bo w umowie jest , że prędkosć to do. określonej wielkości. A nie obiecują konkretnie takiej.
Jeśli nie do konca Cię to satysfakcjonuje to porównaj sobie oferty jeszcze tutaj: https://panwybierak.pl/ - możesz sobie zrobić porównanie operatorów i ich ofert.
Wiem że prędkość niezła. Ale nieosiągalna w ciągu dnia. Przy największym obciążeniu. Normalnie osiagam 30-60 Mb/s.Po 23-ej 146Mb/s. Jest róznica! Screenshot-2017-12-10 Test połaczenia internetowego w sieci Vectra|658x437 Późnym wieczorem lub nad ranem
a w dzieńTakie uroki prędkości “do”. Za prędkość gwarantowaną płaci się kosmiczne pieniądze w porównaniu z tymi, o których tu mowa. Dość powiedzieć, że niecałe dwa lata temu za światłowodowe łącze symetryczne o gwarantowanej przepustowości 64 Mb/s przez 24 godz./dobę i 7 dni w tygodniu pewien operator żądał od pewnej instytucji… ok. 8000 zł miesięcznie.
Ja natomiast mam w domu łącze symetryczne 100 Mb / 100 Mb, ale o przepustowości “do” i bez gwarancji 24 h/365 dni. I dlatego płacę za nie 33 zł miesięcznie. I dlatego ostatnio, gdy ucięto kabel, to na naprawę czekałem… 6 dni.
Przez 6 dni to bym chyba zbudował tratwę i dopłynął do ameryki ze złości
haha to chyba przenoszę się do vectry a nie asta net
Na nocne zmiany?
Generalnie nie ma co narzekać, ale nie ma sie spodziewać,że prędkość będzie taka jak na umowie. Firmy chronią się faktem, że na umowie jest znaczone,że prędkość ma być do. A nie,że taka będzie. Najszybsze generalnie są usługi dostarczane za pomocą kabla. U lokalnych operatorów. I taką właśnie usługę polecam jeśli taką macie możlwośc. Ewentualnie światłowód. Firmy działające na danym obszarze można sobie sprawdzić na przykład tutaj: http://panwybierak.pl/ wpisując swój adres.
Wszystko zalezy od obciążenia serwera do którego sie podłączasz, a nie tylko od usługodawcy. Poza tym ani Vectra, ani żaden inny operator oferujący internet w tak atrakcyjnych cenach nie gwarantuje maksimum tylko DO
Otóż ja po 5! miesiącach walki z Vectrą dopiąłem swego! Teraz mogę śmiało powiedzieć że mi net śmiga.
Operator wykonał fragmętację sieci.Wymienili również router. Wcześniej przy łączu 150/15, w ciągu dnia prędkość oscylowała w granicach 80 Mbps.Wieczorami nie wspomnę.Masakra była. Mowa o Vectra rzecz jasna.Router też ma duże znaczenie, czesto stare dawane przez operatorów, jak i nowe routery od operatoróœ, robią problemy i może nie tyle przez sprzet w nich co stary firmware nie dopracowywany w ogóle prawie jakw TP-Linkach.