Prędkość pobierania

Sprawdź z obrazkiem ISO:

http://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/dist/archlinux/iso/2020.12.01/archlinux-2020.12.01-x86_64.iso

12 mb /s średnio :slight_smile:

Wielkość liter ma znaczenie. Pokaż lepiej zrzut ekranu.

Bez%C2%A0tytu%C5%82u

12MB/s to 96Mb/s.

Czyli odpowiednia prędkość. Po prostu tamta strona z końcówką net oznacza że serwer jest w znacznej odległości ode mnie i taką prędkość będę miał jaka będzie, a np na polskich stronach czy epic games / steam będę miał blisko te 100 Mb :slight_smile:

Może tak a może nie, ponieważ.
“In connection tab you must select the speed of your Internet connection. That is necessary for the optimal use of your bandwidth. Try to avoid setting “Max Connection Number” to values greater than four. Large number of connections (file segments) can deteriorate file transfer performance and may result in higher resource usage on the server you are downloading from. This may lead to some limits or other protective measures from local system administrators. On the other side, larger number of connections can increase the speed very significantly if you have a cable modem or a highly utilized (shared) Internet connection.”
Fragment oficjalnej instrukcji obsługi IDM.

Nie ma wielkiego znaczenia jaka jest odległość, możesz mieć jakiś serwer/stronę w odległości 100 metrów, ale ograniczenie nałożone na serwer przez administratora może ci ograniczyć pobieranie do 50Mbit/s, a równie dobrze możesz ściągać z USA z prędkością 1Gbit/s, oczywiście jak masz takie łączę.

A tak od razu w tym wątku, bo światłowód przez wi-fi źle działa w sensie często pokazuje na sieci na telefonie “cannot access the internet” jakoś tak i trzeba czekać aż się naprawi… :confused:

Tutaj pokazuje na jaką prędkością jest spięte Wi-Fi w zależności od sygnału
Tak samo jest przy połączeniu Ethernetowym, może Ci spiąć na 100Mbit/s lub 1Gbit/s
Jak masz dobry router to na Wi-Fi Ci może pokazywać np. 500Mbit/s, a twój światłowód Cię może ograniczać do 100Mbit/s
Jak masz słaby zasięg Wi-Fi to może pokazywać np. 24Mbit/s
Jak masz słaby router to Ci może nawet na kablu pokazywać 100Mbit/s

Chwilę temu dzwoniłem do MTM i odpowiedzili, że takie problemy są jak router siada, a nowy kosztuje 230 zł :i

Na początku ja mogłem się połączyć ale co chwile był ten komunikat cannot access, oprócz mnie nikt w mieszkaniu nie mógł się połączyć na żadnym sprzęcie. Dziś ja mam bardzo dobre połączenie na wi-fi, inna osoba mogła połączyć się na telewizorze i telefonie bez przerywania, a jeszcze inna osoba musi korzystać z transferu danych bo nie może W OGÓLE się połaczyć

A ruter masz swój czy dzierżawisz od MTM?

Pobierając ze serwera ftp,to przeważnie jest wolniej niż byś pobierał przez http.Nowy router 1GB/s kosztuje mniej niż 200zł,chyba że od dostawca internetu oferuje takowy.

Ruter był kupowany dawno i nie wiem czy to od MTM
Na nim napis 8level Next level in networking
150mbps Wireless Broadband Router

Mam ten model i z jedną siecią mi działał bez problemów, w drugiej zaś się rozłączał (jak u Ciebie). Wychodzi na to, że MTM ma rację.

No to rip. Ale połączenie przewodowe działa jak należy. Na razie :confused:

Tak w ogóle, to router ten 8level, był podłączony do tzw. złodziejki a złodziejka dopiero do kontatku. Po podpięciu bezpośrednio routera do kontaktu bez złodziejki, każdy się może połączyć z siecią i nie przerywa już od 30 min. To mogło być problemem?

I don’t know ale polepszenie się sygnału wifi było raczej spowodowane zresetowaniem routera podczas przełączania go bezpośrednio do gniazdka.

Tak jest… Cały czas problemy z siecią są ;/