Próba oszustwa

Dlatego ostrzegłem rodzinę, żadnego klikania w linki od nieznajomych, nawet nie chodzi o OLX. Android jest po prostu jak sito. Niby oparty na moim ulubionym linuxie, ale to wypaczona wersja.

A jak tam dodać numer?Juz wiem

Urządzacie samosąd na podstawie przypuszczeń. Eh, ludzie się nie zmieniają tylko widły :stuck_out_tongue_winking_eye:

Nie widły, tylko tak jest niestety

Trzeba go wpisać w wyszukiwarce a potem skomentować.
Wczoraj już ktoś dodał ten, z tego wątku

Bo ten chwyt jest tak niedorzeczny, że jasno myślący człowiek nie da wiary ze on działa. Oszust wysyła link z potwierdzeniem wpłaty, ale żeby dostać pieniądze, musisz podać dane swojej karty. Ludzie mają gorsze dni i czasami ktoś po prostu je poda.

Poza tym schemat rozmowy się powtarza. Miałem dokładnie wg tego szablonu co autor wpisu. Podobne błędy pisowni. Widać, ze pisze to obcokrajowiec, przeklejając gotowe fragmenty tekstu, w których nie rozróżnia np form osobowych typu pan/pani, przez co je myli. U mnie ‘kupujący’ powiedział, że wysyła pieniądze przez płatności OLX. Gdy nie zgodziłem sie na z płatności OLX rozmowa się skończyła.

Co to znaczy “znów”?
Banknoty są w tym kraju oficjalnym środkiem płatniczym, nikt nie ma prawa odmówić ci płatności w gotówce.

Odsyła się fałszywe potwierdzenie nadania i zapomina o sprawie albo wysyła słoik pełen kupy.

Szkoda, że autor nie poczekał aż będą jakieś faktyczne dowody na próbę oszustwa.
Jeśli ktoś sprzedaje i aby odebrać płatność podaje swój login do banku to ja nie mam więcej pytań :joy:

Spróbuj np. zamówić zakupy do domu i nie dziw się jak jakiś sklep będzie straszyć “płatność tylko online”.

Część nawet nie wchodzi do klatek schodowych już.

Tu jest kawałek układanki

Pieniądze dostaje się na konto w banku, ale naciągacz zaczyna sugestię podprogową, że pieniądze mają przyjść na kartę. Gdy sprzedający otrzymuje link ze spreparowanym formularzem na którym trzeba podać dane karty kredytowej, to jego czujność jest uśpiona.

Ludzie naprawdę nie ogarniają. I nie tylko starsi. My tu mądrale, ale 95% społeczeństwa jest w czarnej .upie przy takich zagrożeniach. Portali technologicznych tez nie czytają.
Tylko co im tam google pokaże akurat albo telewizor.

Dokładnie, a czasem i osoba super obeznana się na coś nabierze dlatego warto nagłaśniać i sobie pomagać

To kup sobie abonament na hbo za gotówkę i powiedz im, że nie maja prawa ci odmówić :joy:

Praktycznie raz w tygodniu odbieram paczki i płacę gotówką.
W żadnym sklepie nie odmówiono mi płatności gotówką.
Wyjątkiem był X-kom, napisałem im w komentarzu do zamówienia że płace gotówką a ci debile dzwonią że nie przyjmują gotówki…
Zamówiłem u konkurencji z przesyłką w tej samej cenie.
Jak bym miał czas i chęci na takie zabawy rzecznik praw konsumenta lubi takie sprawy.

Idziesz na pocztę do banku z gotówką i zapłacisz

1 polubienie

Nie ma problemu, Vectrze płacę gotówką a kas nie prowadzą.

Mnie bardziej chodzi, że chcą minimalizować kontakt ręką-ręka-zarażenie. Niby wielu wycofało przyjmowanie gotówki i w okolicy września 2020 zaczęło wracać, że banknot/bilon można “umyć”.

Ale najlepsze, że pyszne.pl kazało mi ostatnio samodzielnie wyjmować papierową torbę z “torby termicznej”. Jak dla mnie wtedy torba termiczna powinna iść do mycia, dostawca widział, że łapie psa, bo torbę chce “zjeść”.

No ale wiesz, że to też jest przelew tylko zlecasz go komuś innemu?

mam w nosie co dalej, ja płacę gotówką.

To trzeba jeszcze auto kupić i ciasto, bo ci nie dadzą klocków dla wnuczka lub darmowej szczepki “monstery”.

obraz