Problem AMD

Witam , w srode przyszedl do mnie komputer złożony przez morele. Wszystko wydawalo się świetnie lecz tak nie bylo. Komputer byl zamówiony z instalacja systemu wiec dołożyłem swój dysk prywatny (z plikami grami itp) po czym zaczalem go użytkować przez chwile wszystko bylo ok pobralem podstawowa aplikacje i to cos dla kart AMD aby pobieram i najnowsze sterowniki. Pozniej wszedlem do paru gierek i zaczęła się męczarnia komp wywalał bsody wylaczaly sie gry mawet nie kiedy nwet nie pozwalały się włączyć. Prosze o pomoc
Spec.
7 3700x
16gb adata xpg 3200
5700xt msi gaming x
B450 aorus elite
Zasilacz Silentium pc 750w

Dodam ze wywalało bsody :
MEMORY_MANGEMENT (aczkolwiek system windows po diagnostyce powiedzial że wszystko jest sprawne)

UNEXPECTED_STORE_EXCEPTION
DPC WATCHDOD VIOLATION
KERNEL SECURITY CHECK FAILURE
IRQL NOT LESS OR EQUAL
KERNEL DATA INPAGE ERROR
(Robilem jeszcze sfc /scannow I chkdsk )

Na początek sprawdziłbym temperatury procesora (OCCT, AIDA64) i grafiki (Furmark) oraz sprawdził RAM (memtest86) czy nie łapie błędów po włączeniu profilu XMP (podkręcenie do 3200MHz).

W zasadzie zacząłbym chyba od pamięci właśnie.

Od siebie dodam:

• ten sam sklep
  • ten sam procek
  • ta sama płyta
  • miałem błędy co TY
    Finał. Wymiana procesora na inny egzemplarz. Nie czekaj tylko wysyłaj do morele.

Proc albo ram

Wyłącz profil XMP na płycie głównej i puść memtest na domyślnych ustawieniach taktowania pamięci.

Dodatkowo w opcjach zasilania wyłącz szybkie uruchamianie.

Nadal zastanawiam się na co czekasz jak masz sprzęt na gwarancji. Wymiana. Niepotrzebnie tracisz czas.

Bez profilu xmp na 2666mhz brak bledow

Mam to samo na 2700x. xmp1 chodzi wszystko cacy, ale jak podbiję prędkości RAM na coś więcej (np. xmp2) to już sypie błędami, ale ja się z tym pogodziłem, bo nie kupiłem pamięci z oficjalnej listy wspieranych, tylko najtańsze :smiley:

A myslicie że jak pojde do tego śmiesznego serwisu to cos z tym ramem zrobia czy bede sie musial pogodzić z małą przepustowoscia ?

Ale dlaczego tak się boisz reklamować? Dołącz screeny z memtesta, zrzuty bsod i może wymiana na mniej pechowy egzemplarz pomoże.

Ale jeżeli pamięć działa na ustawieniach zgodnych ze swoją specyfikacją a wywala dopiero po podbiciu taktowania to nie ma czego reklamować.

Niby tak, ale ten procek w specyfikacji obsługuje 3200mhz pamięci, a jakie taktowanie maja te ramy to nie sprawdzałem bo mi niewygodnie z telefonu :wink:

To procek. Jednak czy wstawili mu naprawdę pamięć 3200 MHz czy niższą - to należałoby sprawdzić przed wysłaniem na gwarancje. Bo jeżeli zamówił pamięć o niższym taktowaniu i na tym niższym taktowaniu jest wszystko ok a na wyższym profilu nie - to gwarancja tego nie uzna.

Tak to już jest z RAMem 3200MHz - u jednego będzie działać bez zająknięcia, u drugiego nie. Obawiam się, że gwarancja tego nie obejmuje, bo producenci pamięci nie deklarują 100% wsparcia XMP dla wszystkich modeli mobo. Niestety dobór pamięci do płyty głównej to loteria i jeśli trafią się pamięci niewspółpracujące z daną płytą główną, to pozostaje wymiana - albo pamięci albo… płyty.

Pozostaje skontaktować się z Morelami. Powinni sprawdzić na etapie testów, czy RAM poprawnie współpracuje z resztą podzespołów. Jak widać tego nie zrobili, co może być podstawą do reklamacji. Zwłaszcza, że chwalą się na swojej stronie godzinnym testem stabilności - a to przecież powinno wyjść:
https://www.morele.net/montaz-komputera-266770/

Takie testy to ściema, pewnie odpalają system i tyle. W takich molochach nie ma czasu na prawdziwe testowanie a i obsługa to z łapanki jest bo nie stać ich na prawdziwego serwisanta. Tutaj to na 99% problem z doborem pamięci do płyty lub pamięć uszkodzona.

Test na 2666 pokazał, że pamięć jest sprawna, więc to problem z kompatybilnością. Mam tak w dwóch identycznych maszynach, którymi się opiekuję - RAM jest OK, ale na XMP sypie błędami.

Problem rozwiązany w biosie ustawilem bez profilu xmp i ustawilem na 3200 mhz zero bledow wszystko sprawne