Problem, avast! szaleje a internet spowalnia się


(Gandziorz) #1

Witam,

Ostatnio ciągle gdy włączam kompa pokazuje mi sie alert o pliku waudio.exe kasuje go na stale ale jak wlacze mam go nadal. Probowalem killbox'em ale tak samo co wlaczenie to ten sam problem.

Wklejam tutaj log.

Ogólnie jeszcze ostatnio zauważyłem że internet strasznie mi spowalnia czasem.

Ps. Na moje maile przychodzi pełno spamu, znacie jakieś dobre metody na pozbycia się tych śmieci?


(adam9870) #2

Użyj Windows Worms Doors Cleanera zmień znaczki z disable na enable (wszystkie znaczki maja być na zielono, jezeli któryś z nich będzie na żółto to go zostaw). Po użyciu narzędzia wymagany jest restart.

Start => Uruchom => Wpisz polecenie services.msc => Zatrzymaj i wyłącz usługę WindowsVideo.

Użyj narzędzia SmitFraudFix (opcja 2 w trybie awaryjnym). Potem sprawdź co będzie z tego co wskazałem poniżej i usuń: (wszystko oczywiście robisz w trybie awaryjnym z wyłączonym przywracaniem systemu)

Pliki i foldery zaznaczone usuwasz ręcznie z dysku natomiast wpisy w HijackThis.

Jeśli już nie masz aplikacji dostępowej neostrady to skasuj także ten wpis:

Po wykonaniu w/w dajesz nowy log z HijackThis, SilentRunners plus C:\rapport.txt


(Gandziorz) #3

Pliki jak i wpis zaznaczyłem i zrobiłem Fix checked

C:\rapport.txt


(adam9870) #4

Log z silenta jest ucięty. Poczekaj aż program skończy robić log, poinformuje wtedy odpowiednim komunikatem i dopiero wtedy wklej go na forum.

… ale już widać, że kilka pliczków zostało więc czeka Cię jeszcze trochę pracy ale najpierw pełny log.