Problem / Błąd certyfikatów w Google Chrome i Firefox

Witam,

Jak można opanować sprawę związaną z błędem certyfikatów mimo że są one aktualne to Google Chrome 81 jak również Firefox 75 monitorują że są nieaktualne / niebezpieczne wraz z programem antywirusowym Kaspersky Free 20?. Wygląda to tak jak na screenach poniżej

Informacja

Po%C5%82%C4%85czenie%20Niechronione

Taka sytuacja ma zarówno miejsce jak chcę otworzyć stronę w przeglądarce jak również odczytuje wiadomości e-maila na Microsoft Office Outlook.

Jak można poradzić czy też zaradzić żeby nie było tego problemu certyfikatów?.

Jaki windows?

Sprawdź ustawienia daty i godziny w systemie.

Sprawdzić czy Kaspersky Free ma obsługę monitoringu SSL/TLS/HTTPS (szyfrowanych połączeń)?

Jak ten Windows 7 ma 2 dni to pewnie brakuje sporo aktualizacji po SP1 (chyba że masz dużo starsze DVD / ISO na pendrive).

Główny urząd certyfikacji jest niezaufany, powiedział Kaspersky :smiley:

Jak pisano wyżej sprawdź datę i godzinę w systemie. Sprawdź czy Kaspersky nie robi Ci MITM podstawiając swój certyfikat. Wyłącz tę opcję, generuje ona wiecej problemów, niż pożytku.

1 polubienie

Data oraz godzina jest prawidłowa, sprawdzałem także czy w BIOS’ie nie jest inna ale jest wszystko dobrze w formacie jak poniżej

W wersji free nie będzie takowej opcji nawet takiej nie widzę, a jak jest to dostępna w wersji Premium. Ale powiem że poprzednio miałem Avire i też był taki sam problem z błędem certyfikatów.

Zainstaluj wreszcie service pack 1, jak radził Krystian i nie będzie problemu, ale pobierz z linki bezpośredniego odpowiedni bit, bo to jeszcze plik exe, a ze stron microsoftu jest już aktualizacja .msu, której pierwsze windows 7 nie obsługiwały.

@Bogdan_G dzięki za linka. Pobiorę SP 1 dla Windows 7.

Tak zapytam myślisz że po zainstalowani SP 1 będzie wszystko w porządku i nie będzie błędów czy też błędów certyfikatów?.

W Windows Update widzę że Windows 7 chcę zainstalować SP 1 tyle że w rozmiarze 44 MB z 533 MB tak jak na screenie poniżej

Czy jak bym zainstalował ten pakiet proponowany przez Windows Update to będzie to samo co instalacja SP 1 z linku co przesłałeś?.

1 polubienie

Tak, jak najbardziej instaluj w WU odpowiednie aktualizacje dla Twojego komputera. Zapisz sobie rozmiar dysku i po instalacji sprawdzisz ponownie - ile wlazło.