Od pewnego czasu zauważyłem, że średnio co 3-4 dni mój komputer (Win10 Home) nagle bez przyczyny zaczyna głośniej chodzić, czerwona dioda świeci się na maxa i wszystko zaczyna się mulić.
W aplikacji Menadżer zadań 100% zużycia przez proces - cavwp.exe z aplikacji Comodo Internet Security (zrzut ekranu w załączniku). Myślałem że to jakieś chwilowe pobieranie aktualizacji bądź skanowanie, ale może to trwać w nieskończoność do póki się tego nie przerwie - uruchom ponownie komputer lub zakończ zadanie.
Zauważyłem w menadżerze, że problem występuje wówczas, gdy są 2 procesy cavwp.exe naraz.
Używam Comodo Internet Security od 5 lat i nigdy nie było żadnych problemów. W domu na Win10, w laptopie na Win7.
Co robić?
Może coś da deinstalacja, sprzątnięcie programem do awaryjnego usuwania comodo, poszukanie IS w wersji “2021/2022” i może będzie działać mniej zasobożernie?
Przy czym sprawdź czy licencja jak masz ją na wydanie “2020”, pozwala na przejście do wydania “2021/2022” (wersja darmowa raczej nie zastrajkuje by wymuszać kupno “pro 10”).
Rada może wydawać sie z “d”, ale odinstaluj to i podzialaj na Windows defenderze przynajmniej z tydzien, serio soft dostarczony z windowsie 10 jest bardzo w porzadku. Nie obciąza, a dodatkowo nawet w rankingach jest dosc mocny a darmowy i bezproblemowy. To juz nie czasy XP gdzie windowsowy soft antywirusowy do niczego sie nie nadawal.