Problem - Dell Optiplex 760 (pomarańczowa mrugająca dioda włącznika)

Witam. Wczoraj dosyć niespodziewanie nawalił mi komp - wyłączył się po 10 minutach użytkowania - pojawiała się jak w tytule pomarańczowa dioda oraz liczby 1 i 3. Według wskazówek Dell problem 1-3 można rozwiązać zresetowaniem biosa- zrobiłem to dzisiaj, zadziałało na jakieś 30 minut - potem dalej taki sam problem i już żadne resety niestety nie pomagają. Próbowałem odpalać bez ram-u, bez dysków, bez napędu, nawet z innym procesorem - nic mu już nie pomaga.

Może ktoś ma doświadczenie z tym modelem i domyśla się co dolega mojemu komputerkowi. Zasilacz czy płyta główna ?

Może to coś wam podpowie, ale w środku na płycie głównej diodka (AUX PWR) pali się również na pomarańczowo.

Płyta główna: 0m858N

Przez długi czas sprawował się powiedziałbym że wzorowo, bez żadnych awarii :slight_smile:

Z góry dziękuje za pomoc :wink:

Starość. :slight_smile:Tu konkretnie coś z RAM, wyjać, przeczyścić i włożyć pojedynczo i razem…

Niestety nic nie dało :frowning: Niemożliwe że starość :grin:, nie może mnie tak nagle - bez wcześniejszych objawów ,choroby" opuścić :wink:

https://www.google.com/search?q=dell+optiplex+760+orange+power+light&oq=Dell+Optiplex+760+orange+&aqs=chrome.2.69i57j0l6.13746j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Poważnie tak ciężko poszukać samemu?

https://www.dell.com/support/article/pl-pl/sln284978/instrukcja-odniesienia-do-dell-wskaźników-diagnostycznych-optiplex?lang=pl

możliwe, że bateria biosu nawaliła kup nową taką baterie kupisz wszędzie (cr2035)

A nie CR2032?

Poważnie sądzisz że nie korzystałem z tej strony ? … myślisz że jestem na tyle nieogarnięty. Jak ja uwielbiam takich mądrali na tych różnych forach - wbije link, bo myśli że ktoś nie korzystał z tej wręcz powiedziałbym podstawowej czynności jak zajrzeć na strone producenta, instrukcje itp …

Poważnie sądzisz że znamy jakieś sekretne kody o których serwisantom się nie śniło?
Instrukcja mówi co oznaczają poszczególne zachowania, liczysz że zinterpretujemy je inaczej czy sam masz problem z interpretacją ich?

Skoro wyczerpałeś wszelkie środki to zamów “nową” używaną płytę główną za 3 dyszki.

sorry masz racje literowka