Witam. Mam problem z napędem DVD-Rom w laptopie Samsung R509.
Wygląda to po włączeniu laptopa jest widoczny napęd ale zamula odczytywanie w mój komputer partycje się długo wczytują za jakieś 2min wszystko się normuję ale napędu już nie widać w mój komputer tak jak by się odinstalował w menadzerze też go nie widać, natomiast otworze tacke znów się pojawia i znów zamula. Co może być przyczyną? System świeżo postawiony .
Problem znikania napędu to nie jest raczej awaria, w ustawieniach folderów najprawdopodobniej masz zaznaczoną opcję “Ukryj puste stacje w folderze Komputer / ukryj puste dyski”– zaznaczona opcja ukrywa czytniki nośników wymiennych, jeżeli nie ma w nich nośników np. karty pamięci.
https://traxter-online.net/opcje-folderow-dostosowywanie-wygladu-folderow-windows/
Ja wiem o czym piszesz ale by nie zawieszalo odczytwanie partycji jak wejde w moj komputer to długo czyta otwieranie partycji jak juz zniknie ikona napedy wraca wszystko do normy. W Biosie tez znika
Wygląda na uszkodzenie napędu, wyciągnij go całkowicie na próbę i zobacz czy coś to dało.
No nic takiego się nie stało jedynie że nie zamula po włączeniu komputera w Mój komputer pliki się od razu otwierają. Nic nie pomaga ustawienia biosu do fabrycznego stanu jest ustawione dla dysku UltraDMA 6. Już nie wiem rzadko korzystam z napędu ale czasem potrzebny
Nie jest też drogi. Ja bym wymienił na nowy - albo lepiej, wcześniej podmienił z kimś na próbę.