Problem, dwa Windowsy cztery partycje

Miałem trzy partycje, i Wimdows XP na dysku C. Z niewiadomych przyczyn ramptem komp nie chcial się włączać. Zaniosłem do naprawy. Teraz mam nowy system na dysku C, stary system na dysku F i jeszcze dwa inne dyski. Problem w tym, że przy uruchamianiu nie mam wyboru, który system ma być włączony. Czy to oznacza, że stary Windows jest już nie do użytku? Pytam, bo mam tam zainstalowanych dużo programów, które by mi się przydały, a teraz nie mam żadnych. Czy istnieje jakaś możliwość importu Programów z Program Files starego Windowsa do nowego? Czy muszę się wziąć do roboty i zainstalować wszystko od nowa?

podczas uruchamiania kompa klikaj F8 i powinna pojawić się lista Windowsów które masz zainstalowane :slight_smile:

Nic się nie wyświetla a system normalnie się włącza

Niektóre programy, mimo że, instalując się w systemie, wprowadzją odpowiednie zapisy do rejestru, mogą zadziałać również bez tych wpisów.

Wtedy możemy stracić np. możliwość odinstalowania (gdy program odinstalowujący umieścił się np. w folderach użytkownika, a jego położenie jest zapisane w rejestrze, a nie w Program Files), czy zachowane preferencje (one zostaną ponownie utworzone po uruchomieniu w “wersji” standalone…) oraz dane rejestracyjne, jak numery seryjne, itp. (te dane trzeba wpisać na nowo). Spróbuj więc skopiować katalogi

ze starego “Program files” do nowego i wypróbuj, co działa. Nożesz również przeszukać stary plik rejestru i pokombinować z dodaniem jego wpisów (od tych utraconych programów) do nowego - ale to już nieco wyższa szkoła jazdy na wrotkach… Jeśli napisałem to niezbyt jasno, to sorry

A czy da się choć importować konto z Outlook Expressa? Na tym najbardziej mi zależało, bo miałem ustawioną opcję o usuwaniu wiadomości z serwera i były tylko na kompie w outlooku, a teraz w ogóle ich nie ma :frowning:

Jeżeli Ci zależy na poczcie z Outlook Express to ten program wykorzystuje pliki z rozszerzeniem dbx, które standardowo znajdują się w twoim przypadku F:\Documents and Settings\nazwa użytkownika\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Identities\folder w tym stylu {F1E1BF37-BF65-4110-A707-8702390BE263}\Microsoft\Outlook Express\ i wystarczy je podmienić na te z twojej aktualnej instalacji windowsa (nadmieniam, że aby się tam dostać musisz mieć ustawione w opcjach folderów m.in. pokazuj ukryte pliki i foldery).

Pozdrawiam

Mariusz

Wielkie dzięki, pomogło, mam już pocztę :slight_smile:

Na przyszłość, polecam thunderbird 3 (bezpieczniejszy) bądź jakiś inny tylko nie ten outlook.