Witam wszystkich forumowiczów,
Z góry dzięki za poświęcony czas.
Sprawa wygląda to następująco :
-
pożyczyłem dysk zewnętrzny by przed formatem na laptopie zrobić backup danych,
-
po podłączeniu dysku zewnętrznego był problem z odczytem (system go nie wykrywał) i zgodnie z sugestią Win sformatowałem go,
-
wgrałem na niego 40GB danych (przy problemach z odczytem pokazywał 100% wolnego miejsca)
-
zgrałem pliki z powrotem na kompa, włączyłem szybkie formatowanie (wymazywanie)
-
pojawił się problem…
Otóż okazało się, że znajomy który pożyczył mi dysk miał na nim dane. Mój Win7 nic takiego nie zauważył, dlatego by móc skopiować pliki, sformatowałem dysk zewnętrzny (wymazywanie). Podobnie po skopiowaniu moich danych z powrotem na kompa (pkt. 4).
Chciałbym wiedzieć, czy jest możliwość przywrócenia danych na dysk? Próbowałem Recuva 1.42.544 , Ontrack EasyRecovery Professional 6.2, Pandora Recovery 2.1.1 oraz EasyRecovery 6.22 Professional. Bez większego skutku, bo programy widzą w zasadzie tylko moje dane (które usunąłem szybkim formatem).
Wiem, że jeśli nadpisałem swoimi plikami tamte, to znacznie utrudnia przywrócenie danych. Mam jednak nadzieję, że uda się odzyskać choćby jeden rodzaj plików - *.pln, pliki projektowe.
Tu moje pytanie : co radzicie? jaki program możecie polecić? jak odzyskać choćby ten jeden rodzaj plików? gdzie się ew. udać, by odzyskać dane w przystępnej cenie? czy w ogóle to możliwe?
Dysk LG HXD2 320GB