Problem dźwięku "tylnych" głośników


(Meszuge) #1

Głośniki 5.1 Logitech X530. Karta muzyczna Trust SC-5250.

W Wista XP wszystko jest w najlepszym porządku - w panelu sterowania dźwiękiem jest w możliwość regulacji głośności wszystkich głośników. W przypadku sterownika i oprogramowania do Windows Vista, w tym panelu regulować głośności się nie da, bo wygląda on tak:

schowek01nz1.jpg

Zmiana WMP na Winampa, a Winampa na Foobara oczywiście nic nie daje - tylne głośniki grają bardzo cicho.

Ma ktoś jakiś pomysł, jak temu zaradzić?


(xomo_pl) #2

u mnie także tylne głośniki działają cicho bardzo że ich prawie nie słychać, z tego co wiem to jest to wina visty....

a tam u góry w system imput nie powinno być 5.1 ch ?


(Extremeze) #3

Raczej powinno tam być przestawione na 5.1, bo jak dobrze widze to 2 kanały tylko działają.


(Meszuge) #4

Wbrew temu, co piszą w instrukcji, te 2ch, 4ch lub 6ch (u mnie jest właśnie 6, a nie 5.1) związane jest nie z posiadanymi głośnikami, ale w Files Type - typem/rodzajem odtwarzanych plików.

Nie wiem, czy to problem Visty, czy sterowników. Kiedy w końcu udało mi się wymusić zainstalowanie na Viście sterowników do XP - problem zniknął.


(Moderator of Sound) #5

Posiadam ten sam model karty.

Aktualnie pracuje pod WIN XP Pro SP3 i dziala bez zarzutu.

Na Viście i Se7en'ie też jest ok. Opcje ustawione są na 6 kanałów. Podpięty mam wzmacniacz 5.1, który oblsuguje Dolby Surround Pro Logic - dziłają wszystkie głośniki. Aczkolwiek tylne troche ciszej, ale taka jest metoda działania.

Możesz też podłączyć w systemie podwójnego stereo, lecz bez efektu przestrzennego.


(Extremeze) #6

Jak jest 6 kanałow to jest właśnie dźwiek 5.1.


(Meszuge) #7

Tak, wiem. Chodziło mi tylko o metodę zapisu. :slight_smile:

-- Dodane 10.01.2009 (So) 6:50 --

U mnie na Win XP Pro SP3 działa idealnie.

Na Viście ze sterownikami do Visty tylne głośniki są prawie zupełnie niesłyszalne, a przy ustawieniu 6 kanałów dźwięk "gdacze" przy puszczeniu MP3. Po zainstalowaniu sterów do XP - wszystko jest OK.

Co z tym podwójnym stereo? Pierwsze słyszę. Jak się to robi?


(Moderator of Sound) #8

Niewykonalne przy twoim sytemie audio. Podałem to na swojej konfiguracji. Sorry - moje niedopatrzenie :stuck_out_tongue_winking_eye:

Skupmy się ne sterownikach. Możesz spróbować zainstalować je z Windows Update, może to coś zmieni.

Tylko przy odtwarzaniu plików .mp3 ?

A jak z tymi sterownikami XP na Viście, skoro działa nie możesz z nimi pracować ?


(Meszuge) #9

Nie wiem, czy tylko MP3, nie mam pod ręką na przykład .flac, żeby sprawdzić. Mam kilka .wav ale są za krótkie, żeby zyskać pewność.

Windows Update twierdzi, ze sterowniki są najnowsze i najlepsze - żadnych innych nie znajduje.

Ja oczywiście mogę pracować ze sterownikami z XP na Viście, ale... chodzi mi o zasadę. Co to ma znaczyć, że się nie da?!

Przy sterach z XP panel wygląda tak:

20804017jm6.jpg