Problem GSA-H55N napędem LG Windows 7


(Radke14) #1

Witam.

mam problem z napędem LG gsa-h55n na swoim 64-bitowym Windows 7 . problem polega na tym, że nie czyta płyt w ogóle - słychać jak napęd pracuje ale nie moge odpalić zawartości płyty kiedy klikam na napęd w "Mój komputer" to wyskakuje komunikat ze nie ma dysku. A najdziwniejsze jest to ze posiadam również (na tym samy m pc) Windows XP (64-) i tam napęd działa bez zastrzeżeń . Chciałbym jednak zredukować swój komputer do jednego systemu operacyjnego i zwolnić miejsce które zajmuje XP stąd moja prośba do was !


(eddie71) #2

Może trzeba reinstalować sterownik IDE do płyty głównej?


(kranzio) #3

Jeśli masz zainstalowanego DaemonToolsa lub jakiś inny program tego typu, to spróbuj go odinstalować. Przyczyną może być też program do nagrywania płyt Nero albo coś temu podobne. Możesz jeszcze spróbować wejść w menadżer urządzeń odinstalować napęd, następnie kliknąć skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu i napęd powinien się jeszcze raz zainstalować.


(Radke14) #4

Nadal nie pomogło , a Daemon Toolsa'a ani Nero nie posiadam .


(ra-v) #5

Możesz spróbować wgrać najnowszy firmware do DVD.

Sterownik od IDE może nie, ale może do DVD.


(Radke14) #6

A macie może najnowsze stery do napędu ?


(eddie71) #7

Najnowsze firmware (ver. 1.05) na stronie producenta:

http://www.lg.com/pl/support/product/su ... ct-profile

Wersję zainstalowanego firmware można odczytać za pomocą programu Nero InfoTool:

http://www.dobreprogramy.pl/Nero-InfoTo ... 12385.html

Ten napęd jest standardowy i nie potrzebuje żadnego specjalnego sterownika.

Wystarczy wgrać firmware jeżeli nie jest najnowsze.


(Radke14) #8

Ściągałem te stery i nadal nic do Windows 7 by sie przydały może .


(eddie71) #9

To nie są stery tylko firmware, które wgrywa się do napędu.

Żeby pobrać sterownik musisz podać model płyty głównej.


(Radke14) #10

Model Mb Asus P5N-E SLI

NA Xp napęd śmiga normalnie .


(eddie71) #11

Najnowsze sterowniki do tej płyty są na stronie:

http://www.asus.com/Motherboards/Intel_ ... /#download

Nie widzę sterowników do IDE a to oznacza,że są instalowane razem z systemem Windows 7.

Nie mam żadnych pomysłów na ten problem.


(Radke14) #12

Nadal nic.......... trudno - zmiana napędu