Problem i Trudna decyzja (Awaria ATX 12V na płycie głównej)


(matelord) #1

Witam!

Spotkała mnie nieprzyjemna awaria płyty głównej ASUS P7P55LX a mianowicie komputer zalicza reset co 1 sekundę, włączam -> wiatraczki ruszają (sekunda)-> komputer się wyłącza -> i teraz bez mojej ingerencji powtórka i niekończąca się pętla aż do wyłączenia zasilania. Odkryłem że po odłączeniu zasilania procesora tj. gniazdka atx12v komputer się uruchamia (już nie łapie tej pętli), no ale oczywiście nic się nie wyświetla bez włączonego procesora.

Płyta jest jeszcze 2 miesiące na gwarancji, ale nie wiem czym spowodowana była ta awaria, tak więc nie wiem czy mi to naprawią. Jednakowoż o ile się nie uda z serwisem, jak wygląda możliwość samodzielnej naprawy.

P.S. Jeżeli nie uda się tego zrobić czeka mnie trudna decyzja dotycząca upgrade-u mojego kompa, a za razem wymiany płyty.

P.S.2 Specyfikacja komputera:

Procesor Intel i3 530 -2.93GHz BOX

Grafika Gigabyte HD 5770

'Zasilacz "NoName" Highlander 450W (był razem z obudową tracera)


(Qba_) #2

Zmień zasilacz na coś porządnego, bo możliwe że ten uszkodził Ci płytę główną.

Dla pewności przetestuj płytę pod innym (markowym) zasilaczem. Możliwe, że sam zasilacz padł.


(matelord) #3

Spróbować mogę, jednak wątpię aby to była wina zasilacza iż gdyż ponieważ, po kilku ryzykownych zabiegach da się ten komputer odpalić, jednak jest z tym dużo zachodu i za każdym razem przy uruchomianiu trzeba ponawiać procedurę.

Opiszę ją tutaj:

Włączamy komputer (wchodzi w pętlę), wyciągamy kabel z wtyczki atxv12, komputer startuje, gdy jest uruchomiony wkładamy tę wtyczkę, czekamy 3 minuty, resetujemy kompa, odpalamy i działa XD

Taki mindfuck


(Qba_) #4

Jak dla mnie to jest objaw padającego zasilacza, ale niech się jeszcze inni wypowiedzą.


(matelord) #5

Ok po świętach skombinuję coś lepszego i stestuję to ale tak jak wspomniałeś, jakieś inne propozycje inni forumowicze? :smiley:


(WooQash) #6

Na Twoim miejscu otworzyłbym zasilacz i sprawdził czy nie ma napuchniętych kondensatorów. Miałem podobny problem chociaż nie sprawdzałem tak dokładnie przy jakich podłączonych wtyczkach startuje lub nie. Też sądzę, że to zasilacz. Przy okazji oglądania sprawdź też czy nie są napuchnięte kondensatory na płycie.


(matelord) #7

Na płycie sprawdzałem, wszystkie są w porządeczku, jutro mam wolne to rozkręcę ten zasilacz


(Lewanxd) #8

Szybciej bedzie jednak kupić nowy zasilacz. Rozejrzyj się za XFX Core


(matelord) #9

Ok, rozkręciłem no i wszystko wygląda normalnie żadnego spuchniętego nie widać, no ale cuż zamawiam dzisiaj nowy zasilacz (może coś pomoże) no i teraz pytanie ile muszę przyszykować za zasilacz 500-55w, dobrej marki? I jak od razu podali byście przykłady był bym wdzięczny :slight_smile:


(Qba_) #10

OCZ CoreXStream 500W ~160 zł

High Power Element Plus 500W ~165 zł

SPC Deus G1 500W ~200 zł

XFX Core 550W ~240 zł


(matelord) #11

Dziękuje, zamówiłem XFX Core 550W, temat kontynuuję jak przyjdzie nowy zasilacz :wink:


(Switu95) #12

http://allegro.pl/zasilacz-atx-bequiet- … 78271.html 160zł bardzo cichy

Ale w starym zobacz jeszcze napięcia na zasilaczu czy są ok, bo coś mi z tą płytą nie pasuje skoro kończyło Ci pętlę gdy odłączyłeś 4 pinówke.