Problem instalacją kadu pod knoppiksem

Na stronie kadu znalazłam instrukcję instalacji kadu na knoppiksie uruchamianym z CD.

Wklejam gotowy skrypt do konsoli i takie coś wyskakuje:

–11:48:24-- http://www.kadu.net/download/binary/kno … uj_kadu.sh

=> `instaluj_kadu.sh’

Translacja http://www.kadu.net… 83.175.144.122

Łączenie się z http://www.kadu.net[83.175.144.122]:80… połączono.

Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź… 416 Requested Range Not Satisfiable

Kontynuacja pobierania tego pliku nie powiodła się, co koliduje z `-c’.

Odmowa obcięcia istniejącego pliku `instaluj_kadu.sh’.

Co zrobiłam źle i jak zrobić dobrze?

Może wybrałaś nieodpowiedni serwer?

Skrypt zadziałał u mnie na Slackware (oczywiście wykrył nieznaną wersję Knoppiksa :lol: ), ściągnał paczkę i poprosił o hasło roota (nie podałem mu :stuck_out_tongue: , po czym zakończył działanie).

Są też inne metody instalacji.

P.S. W Knoppiksie jest Kopete, który obsługuje sieć gg.

Dokładnie z tego korzystałam co podałeś :slight_smile:

Muszę mieć konto rota, żeby zainstalować Kadu :o ?

A sieć Tlena obsługuje? :slight_smile: I gdzie to cuś znaleźć…

Tlen - nie.

Gdzie znaleźć? Naciśnij Alt+F2 i wpisz “kopete” albo pobuszuj w KMenu.

Do obsługi sieci gg i tlen polecam psi

Program najlepiej zainstalowac na dysku twardym - partycja FAT albo FAT32 (bo partycji linuksowych chyba nie masz?).

Też mam jakiś tekst w tą konsolę wpisać, żeby to zainstalować :roll: ???

A mogę go zainstalować na tej partycji co Windows (NTFS) i jakoś go potem pod Linuksem uruchomić?

No nie mam. Narazie go nie instaluję na stałe. Szkoda by było coś rozwalić :wink:

Na NTFS raczej nie. Ogólnie obsługa tego systemu plików w Linuksie jest bardzo słaba. Jak juz pisał kolego co czarno widzi, najlepiej na fat albo fat32, te systemy są obsługiwane bez problemów.

Pakiet dla Debiana powinien być OK.

Niestety nie.

Mogłabyś zainstalować na dyskietce, ale psi (+Twoje ustawienia) się na niej nie zmieści…

Zmieścić mogłoby się EKG, ale to klient tekstowy (nie wiem, czy Ci to będzie odpowiadać).

Co najwyżej zostań przy Kopete (z obsługą gg) i zapisz ustawienia osobiste na dyskietce:

Aby dokonać zapisu swojej konfiguracji musimy otworzyć okno konfiguracji. Wchodzimy do menu, następnie KNOPPIX i Save Knoppix Configuration.

Create Knoppix Configuration Archive Chose Type Of Configuration Files zaznaczamy wszystkie opcje:

p: personal configuration ( desktop, programs )

d: all files on the desktop (ilość Kb)

n: network settings ( LAN, Modem, ISDN, ADSL )

x: graphics subsystem settings ( XF86Config )

o: other system configuration ( printer etc. )

Akceptujemy OK

W następnym oknie Please Select Directory Forsaving Configuration Files Mamy do wyboru kilka możliwości zapisu archiwum. Pierwszym z nich jest możliwość zapisu konfiguracji na dyskietce /mnt/floppy : [Floppy]. Dalej w zależności od posiadanej ilości partycji możemy dokonać zapisu na dysku twardym w dowolnym katalogu montowania np.

/mnt/hda1 : [Disk/Partition]

/mnt/hda2 : [Disk/Partition]

Po wybraniu odpowiedniej opcji akceptujemy OK

W danej chwili nastąpi zapisywanie archiwum.

Następnie pojawi się informacja o pomyślnym zapisie archiwum z dodatkową informacją w jaki sposób podczas uruchamiania systemu użyć specyfikacji by uruchomić system z zapisaną konfiguracją.

Przykładowo jeśli zapisaliśmy konfigurację na dysku /mnt/hda1 : [Disk/Partition] to w wierszu poleceń podczas uruchamiania systemu powinniśmy użyć wpisu : knoppix myconfig=/mnt/hda1.

Jeśli jednak zapomnieliśmy na jakim dysku dokonaliśmy zapisu konfiguracji możemy wydać polecenie dla automatycznego wyszukania danej pozycji : knoppix myconfig=scan.

Te informacje potwierdzamy OK i mamy już zapisane archiwum z naszą konfiguracją.

źródło: http://knoppix.7thguard.net/konfiguracja.html

:slight_smile:

Nie zabardzo mi to pasuje. Akurat na tym dysku nie chcę tego instalować.

Czyli mam sobie znaleźć jak to się instaluje w Debianie i będzie działać??

A czym to się różni :roll:??

Nie ma obrazków :slight_smile:

A masz w ogóle partycję fat?

Jeśli tak, to wszystko jest OK - nie stracisz na niej żadnych danych, bo system nie będzie instalowany. Zapisane zostaną tylko Twoje ustawienia i katalog z komunikatorem.

To miejsce na dysku jest przydatne, bo w przeciwnym wypadku musiałabyś po każdym uruchomieniu Knopika wszystko ustawiać i instalować od nowa.

Jeśli masz więc trochę miejsca na partycji fat, utwórz tam katalog o dowolnej nazwie i skorzystaj z opisanego wyżej sposobu.

Psi będziesz musiała zainstalować ze źródeł (plik tar.gz), podając podczas kompilacji katalog docelowy, np. ./configure --prefix=/mnt/partycja/fat/knoppix/psi.

To mi akurat nie przeszkadza, żeby się tylko dało gadać.

Fat 32 mam. Będę musiała zawsze montować sobie to hd coś tam, żeby włączyć to Psi? :slight_smile:

Widzę że naprawdę napaliłaś się na Linuksa. Ja też zaczynałem od Knoppiksa (skończyłem na Slackware :-)). Jeżeli naprawdę chcesz sięczegoś nauczyć, to może zacznij od tego:

http://knoppix.7thguard.net/

http://www.knoppix.pl/

Znajdziesz tam dużo ciekawych rzeczy.

I to jak :smiley: . Niestety nie zabardzo się jeszcze na tym znam :?

Te sronki już sobie przejrzałam wcześniej :slight_smile: , ale napewno jeszcze tam zajrzę.

Oby tylko chęci nie zabrakło, a na pewno nie będziesz tego żałowała.

A może zainstaluj sobie jakiegoś. Na początek obok Łindołsa. Jeżeli masz troszkę większy dysk, to nie będzie z tym problemów. Możesz sobie nawet tego Knoppiksa zainstalować, ale… jak się już zdecydujemy, to coś się znajdzie :slight_smile:

Pozdrawiam

Nie wiem narazie zabardzo od czego zacząć :? . Miejsce by się znalazło, ale nie bardzo kumam jak wyprodukować linuksowe partycje ( instalator chyba ma taką możliwość, ale nie robiłam jeszcze czegoś takiego i nie chcę stracić danych z dysku :? ). Poza tym dwa systemy to trzeba mieć te lilo czy jak mu tam, a to dla mnie jeszcze czarna magia :oops: . I poza tym…lipnie by było go źle skonfigurować, a potem czyścić kompa :wink: .

Nie ma to jak początki :slight_smile:

Z tym akurat nie ma problemu. Wystarczy że usuniesz/zmniejszysz rozmiar którejś z istniejących partycji windowsowych i zostaisz tam wolne miejsce. Nierób tego z poziomu instalatora, bo jeżeli wcześniej tego nie robiłaś, to żeczywiście, możesz coś popsuć. A programów do tedo jest wiele. W niektórych przypadkach wystaczy nawet narzędzie dołączone do Windowsa.

Chcąc mieć Linuksa i tak będziesz musiała mieć Lilo, ew. Gruba. A co do konfiguracji, to jest bardzo prosta, opisów w sieci jest masa. Pozatym, mając już Windowsa, podczas instalacji Linuksa Lilo/Grub sam wykryje że ten Windows jest i doda sobie odpowiedznie wpisy, tak że podczas włączania kompa będziesz miała możliwość wyboru systemu.

Czyścić nie trzeba, wystarczy poprawić konfigurację :slight_smile:

Początki będą dopiero jak zainstalujesz już tego Linuksa :slight_smile:

Pozdrawiam - Aerh