Skrypt zadziałał u mnie na Slackware (oczywiście wykrył nieznaną wersję Knoppiksa :lol: ), ściągnał paczkę i poprosił o hasło roota (nie podałem mu , po czym zakończył działanie).
Na NTFS raczej nie. Ogólnie obsługa tego systemu plików w Linuksie jest bardzo słaba. Jak juz pisał kolego co czarno widzi, najlepiej na fat albo fat32, te systemy są obsługiwane bez problemów.
Mogłabyś zainstalować na dyskietce, ale psi (+Twoje ustawienia) się na niej nie zmieści…
Zmieścić mogłoby się EKG, ale to klient tekstowy (nie wiem, czy Ci to będzie odpowiadać).
Co najwyżej zostań przy Kopete (z obsługą gg) i zapisz ustawienia osobiste na dyskietce:
Aby dokonać zapisu swojej konfiguracji musimy otworzyć okno konfiguracji. Wchodzimy do menu, następnie KNOPPIX i Save Knoppix Configuration.
Create Knoppix Configuration Archive Chose Type Of Configuration Files zaznaczamy wszystkie opcje:
p: personal configuration ( desktop, programs )
d: all files on the desktop (ilość Kb)
n: network settings ( LAN, Modem, ISDN, ADSL )
x: graphics subsystem settings ( XF86Config )
o: other system configuration ( printer etc. )
Akceptujemy OK
W następnym oknie Please Select Directory Forsaving Configuration Files Mamy do wyboru kilka możliwości zapisu archiwum. Pierwszym z nich jest możliwość zapisu konfiguracji na dyskietce /mnt/floppy : [Floppy]. Dalej w zależności od posiadanej ilości partycji możemy dokonać zapisu na dysku twardym w dowolnym katalogu montowania np.
/mnt/hda1 : [Disk/Partition]
/mnt/hda2 : [Disk/Partition]
Po wybraniu odpowiedniej opcji akceptujemy OK
W danej chwili nastąpi zapisywanie archiwum.
Następnie pojawi się informacja o pomyślnym zapisie archiwum z dodatkową informacją w jaki sposób podczas uruchamiania systemu użyć specyfikacji by uruchomić system z zapisaną konfiguracją.
Przykładowo jeśli zapisaliśmy konfigurację na dysku /mnt/hda1 : [Disk/Partition] to w wierszu poleceń podczas uruchamiania systemu powinniśmy użyć wpisu : knoppix myconfig=/mnt/hda1.
Jeśli jednak zapomnieliśmy na jakim dysku dokonaliśmy zapisu konfiguracji możemy wydać polecenie dla automatycznego wyszukania danej pozycji : knoppix myconfig=scan.
Te informacje potwierdzamy OK i mamy już zapisane archiwum z naszą konfiguracją.
Jeśli tak, to wszystko jest OK - nie stracisz na niej żadnych danych, bo system nie będzie instalowany. Zapisane zostaną tylko Twoje ustawienia i katalog z komunikatorem.
To miejsce na dysku jest przydatne, bo w przeciwnym wypadku musiałabyś po każdym uruchomieniu Knopika wszystko ustawiać i instalować od nowa.
Jeśli masz więc trochę miejsca na partycji fat, utwórz tam katalog o dowolnej nazwie i skorzystaj z opisanego wyżej sposobu.
Psi będziesz musiała zainstalować ze źródeł (plik tar.gz), podając podczas kompilacji katalog docelowy, np. ./configure --prefix=/mnt/partycja/fat/knoppix/psi.
Widzę że naprawdę napaliłaś się na Linuksa. Ja też zaczynałem od Knoppiksa (skończyłem na Slackware :-)). Jeżeli naprawdę chcesz sięczegoś nauczyć, to może zacznij od tego:
Oby tylko chęci nie zabrakło, a na pewno nie będziesz tego żałowała.
A może zainstaluj sobie jakiegoś. Na początek obok Łindołsa. Jeżeli masz troszkę większy dysk, to nie będzie z tym problemów. Możesz sobie nawet tego Knoppiksa zainstalować, ale… jak się już zdecydujemy, to coś się znajdzie
Nie wiem narazie zabardzo od czego zacząć :? . Miejsce by się znalazło, ale nie bardzo kumam jak wyprodukować linuksowe partycje ( instalator chyba ma taką możliwość, ale nie robiłam jeszcze czegoś takiego i nie chcę stracić danych z dysku :? ). Poza tym dwa systemy to trzeba mieć te lilo czy jak mu tam, a to dla mnie jeszcze czarna magia :oops: . I poza tym…lipnie by było go źle skonfigurować, a potem czyścić kompa .
Z tym akurat nie ma problemu. Wystarczy że usuniesz/zmniejszysz rozmiar którejś z istniejących partycji windowsowych i zostaisz tam wolne miejsce. Nierób tego z poziomu instalatora, bo jeżeli wcześniej tego nie robiłaś, to żeczywiście, możesz coś popsuć. A programów do tedo jest wiele. W niektórych przypadkach wystaczy nawet narzędzie dołączone do Windowsa.
Chcąc mieć Linuksa i tak będziesz musiała mieć Lilo, ew. Gruba. A co do konfiguracji, to jest bardzo prosta, opisów w sieci jest masa. Pozatym, mając już Windowsa, podczas instalacji Linuksa Lilo/Grub sam wykryje że ten Windows jest i doda sobie odpowiedznie wpisy, tak że podczas włączania kompa będziesz miała możliwość wyboru systemu.
Czyścić nie trzeba, wystarczy poprawić konfigurację
Początki będą dopiero jak zainstalujesz już tego Linuksa