Problem: Instalacja Windows 7 - Styl partycji GPT

Witam mam taki sam problem jak kolega wyżej tyle że jak zrobiłem wszystko jak pisaliscie

stało się to po tym jak zrobiłem w wierszu poleceń Convert mbr proszę o pomoc próbuje zainstalować win 10 pro z pendriva instalacja szła aż wyskoczyło mi “Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk ma styl partycji GPT”. Zrobiłem Convert i teraz nie rusza instalacja wogole i nie mogę ustawić w biosie mojego hd

Apik88 instalował normalny system (Windows 7), Ty zaś walczysz z tym “tworem” co się zowie Windows 10. Trzymam się od niego z daleka, ale może problem u Ciebie polega na tym, że nie masz w UEFI ustawionego SecureBoot - coś kojarzę, że ten system w tym przypadku wymaga jego włączenia.
A może masz “skopaną” instalkę tego systemu - spróbuj przygotować inną.

Dalej nie mogę poradzić sobie z tym nawet zrobiłem upgrade biosa i dalej nie mam opcji SecureBoot próbowałem już na wszystkie mi znane sposoby jak ktoś ma jakie propozycje to proszę się nie krępować i za każdą radę z góry dziękuję

W biosie może trzeba włączyć UEFI i ewentualnie zmiana opcji AHCI na IDE.
Ja bym próbował jeszcze raz zrobić zmianę dysku na MBR.

Usuń za pomocą instalatora z W10 wszystkie partycje z dysku (ma być jak nowy) załóż nowe,sformatuj i jak instalka na pendrive OK musi iść.

Uwaga:

Wszystkie dane z dysku znikną, czyli najpierw ewentualna kopia.

A w tym BIOSie, którego zrzut ekranu załączyłeś, nie ma na liście w ogóle dysku HDD, na którym chcesz zainstalować system Windows 10? Jeśli nie widać tego dysku, oznacza to, że albo dysk jest uszkodzony, albo go źle podłączyłeś (dwa kable - zasilający szerszy i sygnałowy węższy - są potrzebne dla dysków SATA). Bo jeśli SanDisk to pendrive, to brak dysku HDD.

Miałem ten sam problem co opisany wyżej - rozwiązałem go przy użyciu płyty instalacyjnej winXP.
koszt tego był taki że utraciłem wszystkie dane na tym dysku ale wszystko mogłem odzyskać :slight_smile: więc to nie problem. Instalatorem systemu winXp zrobiłem RAW potem już z górki instalator win7 i poszło jak po maśle:)