Witam mam taki sam problem jak kolega wyżej tyle że jak zrobiłem wszystko jak pisaliscie
stało się to po tym jak zrobiłem w wierszu poleceń Convert mbr proszę o pomoc próbuje zainstalować win 10 pro z pendriva instalacja szła aż wyskoczyło mi “Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk ma styl partycji GPT”. Zrobiłem Convert i teraz nie rusza instalacja wogole i nie mogę ustawić w biosie mojego hdApik88 instalował normalny system (Windows 7), Ty zaś walczysz z tym “tworem” co się zowie Windows 10. Trzymam się od niego z daleka, ale może problem u Ciebie polega na tym, że nie masz w UEFI ustawionego SecureBoot - coś kojarzę, że ten system w tym przypadku wymaga jego włączenia.
A może masz “skopaną” instalkę tego systemu - spróbuj przygotować inną.
Dalej nie mogę poradzić sobie z tym nawet zrobiłem upgrade biosa i dalej nie mam opcji SecureBoot próbowałem już na wszystkie mi znane sposoby jak ktoś ma jakie propozycje to proszę się nie krępować i za każdą radę z góry dziękuję
W biosie może trzeba włączyć UEFI i ewentualnie zmiana opcji AHCI na IDE.
Ja bym próbował jeszcze raz zrobić zmianę dysku na MBR.
Usuń za pomocą instalatora z W10 wszystkie partycje z dysku (ma być jak nowy) załóż nowe,sformatuj i jak instalka na pendrive OK musi iść.
Uwaga:
Wszystkie dane z dysku znikną, czyli najpierw ewentualna kopia.
A w tym BIOSie, którego zrzut ekranu załączyłeś, nie ma na liście w ogóle dysku HDD, na którym chcesz zainstalować system Windows 10? Jeśli nie widać tego dysku, oznacza to, że albo dysk jest uszkodzony, albo go źle podłączyłeś (dwa kable - zasilający szerszy i sygnałowy węższy - są potrzebne dla dysków SATA). Bo jeśli SanDisk to pendrive, to brak dysku HDD.
Miałem ten sam problem co opisany wyżej - rozwiązałem go przy użyciu płyty instalacyjnej winXP.
koszt tego był taki że utraciłem wszystkie dane na tym dysku ale wszystko mogłem odzyskać więc to nie problem. Instalatorem systemu winXp zrobiłem RAW potem już z górki instalator win7 i poszło jak po maśle:)