Mam dość spory problem. Zakupiłem nowego notebook’a marki ASUS, a dokładnie model K55A i chciałem zainstalować mu czysta wersję systemu bo ta brandowana to jakieś nieporozumienie. Włożyłem płytę z Windows 7 Home Premium (oczywiście posiadam licencję) uruchomiłem instalacje i usunąłem 2 fabryczne dyski (OS i DATA), recovery nieruszane.
Utworzyłem 2 nowe partycje, ale okazało się, że nie mogę zainstalować na nich systemu bo pojawia się info: “Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk ma styl partycji GPT”.
Teraz nie mogę ani zainstalować systemu, ani odtworzyć z recovery bo pojawia się wielki czerwony ERROR na białym tle
Trochę poczytałem i podobno trzeba zmienić GTP na MBR czy coś w tym stylu, ale ja nie mam pojęcia jak to zrobić a co za tym idzie ruszyć z miejsca.apik
Przy wyborze urządzenia bootującego (u mnie F8) powinieneś mieć wybór urządzenia DVD. Do tego urządzenia powinieneś mieć 2 “podopcje” - uruchomienie w trybie AHCI bądź IDE, a druga opcja która powinna Cie interesować to opcja UEFI.
Nie wiem czy taki wybór jest na lapkach/netbookach, ale na stacjonarce taki wybór jest.
Ja w Boot Menu (ecs) mam 2 opcje Windows Boot Manager oraz napęd DVD. W WBM wyskakuje info Uruchomienie systemu Windows nie powiodło się… Natomiast jak uruchomię DVD no to przy wyborze dysku na którym zainstalować system nie ma opcji DALEJ, gdyż partycje mają styl GPT
A jak wejdziesz do biosu, to nie masz innych opcji dotyczących urządzeń rozruchowych? Ewentualnie możesz pobrać program GParted! i tam skowertować GTP na MBR, ale wtedy stracisz wszystko, możliwe że nawet partycje recovery.
– Dodane niedziela, 25 listopada 2012, 12:05 –
Nawet nie musisz pobierać programu z tego co widzę. Na necie jest dużo poradników i przykładów jak to zrobić.
Spróbuj to zrobić spod konsoli. NTFS to system plików, a GTP to jakby nowszy MBR, tak można najprościej powiedzieć. NTFS jako system plików możesz mieć na MBR bądź na GPT. System Ci nie puszcza instalacji windowsa dlatego, że Twoja płyta główna, a w zasadzie cały komputer nie obsługuje GPT.
Potem musisz zbootować tego Hirensa (np. z napędu CD-ROM) i wybrać Mini Windows XP. Tam w tym systemie (Live XP) jest HBCDMenu i w nim masz programy narzędziowe: Programs -> Partition / Boot / MBR -> CommandLine -> FixMBR oraz inne.
Masz na myśli usunąć wszystkie partycje poprzez włożenie płytki z windowsem? Stracę wtedy partycję recovery tak? Ogólnie jest 5 partycji na tym laptopie. 2 moje utworzone zamiast fabrycznych OS i DATA, 1 recovery i jeszcze 2 małe systemowe.
Co do HirensBoot to mam dostęp do pendrive’a oraz płyty DVD
EDIT: ściągnałem HirensBoot CD w pliku zip. Jak mam nagrać to na płycie DVD? Wypakowac i luźno jak pliki wrzucic na płytę?
I tak stracisz zawartość wszystkich partycji przy przejściu z GPT na MBR. Partycję Recovery możesz skopiować tymczasowo gdzie indziej (najlepiej jakimś programem do backupu partycji - w Hirensie jest ich kilka, np. Programs -> Backup -> Image for Windows), ale możesz też jakimś w obecnym systemie Windows: http://www.dobreprogramy.pl/Narzedzia-dyskowe-i-plikowe,Kategoria,Windows,54.html, np. Eassos PartitionGuru Free 4.0.1 lub HDClone 4.2.1 Free Edition.
W notatniku jest instrukcja, jak użyć programu. U Ciebie spróbuj
MbrFix /drive generatesignature
gdzie to numer dysku (0 - pierwszy i jedyny dysk). Ewentualnie użyj jednaj lub wszystkich poleceń:
MbrFix /drive 0 clean Delete all partitions on the selected disk
MbrFix /drive 0 fixmbr /win7 Update MBR code to W2K/XP/2003, Vista or Win7
MbrFix /drive 0 generatesignature Generate disk signature in MBR