Problem - istalacja visty z ukrytej partycji


(Phil Legro) #1

Witam postanowiłem po około roku uruchomić nie używanego lap topa Acer 7720z z systemem Vista. Niestety po włączeniu pokazywał sie tylko czarny ekran ale podłączyłem go pod monitor i pojawil sie obraz na monitorze a później na ekranie i jakis czas chodziło wszystko (około 2 godzin). Potem zawiesił sie i po chwili zniklo wszystko z ekranu, wcisnelem ctr+alt+deleted i odwiesił pokazując komunikat ze plik odpowiadający za działanie ekranu ulegl awari ale zaczol znowu działać niestety tylko na chwile potem znikło wszystko i juz tak zostało, postanowiłem zainstalować od nowa Viste z ukrytej partycji posłużyłem sie kombinacją alt + f10 i wyświetlił sie acer erecovery i wszystko przebiega dobrze aż do chwili gdy uruchamia sie ponownie laptop wyświetla sie komunikat Przygotowanie do pierwszego uruchomienia, mysle sobie wszystko idzie pięknie ale potem pojawił sie czarny ekran z migotająca kreską w lewym górnym rogu mysle sobie czesto tak bylo przy starcie systemu ale trwało to chwile a tym razem trwalo to ponad 5 minut postanowiłem czekać, w koncu system sam uruchomił sie ponownie, niby wszystko idzie dobrze ale jednak nie, pojawil sie komunikat (taki jak na zdjęciu) 20111108228.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Wyskakuje to za kazdym razem, juz 3 razy probowalem zainstalowac system przez eRecovery i zawsze pojawia sie ten pieprzony komunikat.. Prosze was o pomoc bo nie wiem co robić.


(system) #2

Moim zdaniem masz do czynienia z uszkodzeniem jakiś elementów (kondensatorów?) płyty głównej laptopa. Warto spróbować zainstalować dowolny, czysty system ale z płyty lub z pendrajwa. Jak się nie uda, będzie wiadomo.


(Phil Legro) #3

mam tylko windowsa xp na plytce da rade to wykorzystac?


(system) #4

Oczywiście. Zrób normalną reinstalację na obecną partycję systemową (C?). Partycji Recovery nie skasuj przypadkiem!


(Phil Legro) #5

trzeba cos w biosie zmieniac bo jak wkladam plytke i odpalam latopa to nic sie nie dzieje


(system) #6

No tak. Są zwykle dwie możliwości. Albo w BIOSie napęd CD powinien być ustawiony jako "first", bądź też trzeba otworzyć ekran wyboru podczas startu laptopa i wybrać napęd CD/DVD.


(Phil Legro) #7

Aa to juz tak sie bawilem mniej wiecej ale bez cd z xp hehe zaraz to zrobie i powiem jak efekty, a mozecie mi powiedziec jak bedzie ze sterownikami ? Musze sciągac od nowa sterowniki pod xp do mojego modelu?

-- Dodane 08.11.2011 (Wt) 19:04 --

Instalator nie znalazł stacji dysków twardych zainstalowanych na tym komputerze. Nie mozna kontynuowac instalacji.

-- Dodane 08.11.2011 (Wt) 19:06 --

Dodam ze caly czas pracuje na dodatkowym monitorze bo ten z laptopa nic nie wyswietla. Jaki moze byc koszt na prawy tego cyrku?