Problem - Komp mi sie sypie

Witam…Oto moj wielki problem :cry:

Dzisiaj troche pogrzebalem z kompem i czyzczac go wyjalem baterie z plyty glownej, bo obok niej bylo mase kurzu… Bez tej baterii resetowal sie moj komputer. Po wlozeniu uslyszalem piszczenie z komputera i zielona lampka na komputerze migala bardzo szybko, a monitor byl czarny. Potem wylaczylem filtr i komputer sie uruchomil sie normanie. Moglem kontynuowac wgrywanie systemu. Na surowym systemie wlozylem dysk do kieszeni ( bo mam 2 ) i wtedy po wlaczeniu kompa , znowu zaczal piszczec a monitor nie odpowiadal. Beczalem jak bobr, ale mama uspokoila mnie i doradzila wyjac dysk wymienny i uruchomic kompa. Po kilku probach wlaczania ( w tych nieudanych piszczal ) komputer zalapal, bez dysku wymiennego. Kto wie co sie dzialo?? Pomozcie… Moge wlozyc dysk wymienny??.. Teraz to sie nawet boje go wylaczac bo kto wie co sie stanie??

PS. Razem z mama prosze o pomoc:)

Napisz więcej szczegółów odnośnie biosu płyty głównej - jakieś komunikaty, czy nie wywala błędu checksum, itd.

Spróbuj zresetować bios płyty głównej - w instrukcji poszukaj zworki Clear CMOS i zewrzyj ją na ok. 5 s.

wywala blad checksum a moj bios to award modular…phoenix czy cos takiego

czy mozesz mi powiedziec cos wiecej o tej zworce…bo ja jestem zielony… :smiley: i jak zresetowac ta zworka…

sprawdź czy dobrze osadziłeś pamieć oraz karte graficzną :!:

Czy pisze tak: CMOS checksum error?? Jeśi tak to prawdopodobnie przez przypadek uszkodziłeś beterię, którą wyjmowałeś i teraz musisz wymienić ją na nową.

Poczytaj:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=70721

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=79141

Powinna znajdować się koło baterii. Zazwyczaj oznaczona jest jako CCMOS lub podobniej (np. CLR CMOS ). Delikatnie należy ją przełożyć w sąsiedni jej pin na kilka sekund. A potem przełożyć ją spowrotem tam gdzie była.

Prawdę mówiąc wątpię aby sposób z przełożeniem zwrotki zadziałał ale jednak może go spróbować.

tak…ale przed chwila wlaczylem i wylaczylem i jakos sie uruchomil…czyli chyba wszystko juz jest ok…jak cos to bede pisal