Witam. Mam problem z dźwiękiem w komputerze. Głośnik na pasku mam przekreślony na czerwono przy którym mam komunikat “Nie podłączono głośników ani słuchawek”. Próbowałem zainstalować już sterowniki dźwiękowe ze strony producenta płyty głównej - przy instalacji wyskakuje błąd widoczny na screenie nr 1. W biosie mam aktywną kartę zintegrowaną. Również patrzyłem na kabelki, czy wszystko jest podpięte - tak, jest wpięta w płytę główną wtyczka z opisem AC97. Również załączam screeny głośnika z paska oraz menedżera urządzeń.
Liczę na szybką pomoc bo bez dźwięku nie ma życia…
Zrób porządek w systemie po sterach i oprogramowaniu karty muzycznej, czyszczenie systemu np: Ccleanerem, menadżer urządzeń i PPM i odinstaluj Urządzenie zgodne… (Kontrolery dźwięku…), restart i instaluj dopiero nowy ster.
Bo normalnie tego się nie da, dziwne jest to że nie pokazują mi się sterowniki ani żadne AC97 ani Realtek w dodaj/usuń programy… ale spróbujemy zainstalować to wyżej, bo normalnie oficjalne sterowniki nie idzie zainstalować - taki dziwny błąd…
Rozpakujesz go do utworzonego katalogu na dysku systemowym i gdyby włączyła się instalacja sterownika,to ją anulujesz.
Menadżer urządzeń i PPM na Urządzenie zgodne … i aktualizuj oprogramowanie sterownika i opcja druga Przeglądaj mój komputer … i w ścieżce dostępu wskażesz katalog z rozpakowanym sterownikiem i podkatalogiem Vista64 i OK i będziesz postępował zgodnie z komunikatami.
Jak tak nie da rady, jako Administrator uruchomisz setup.exe z katalogu ze sterownikiem w trybie zgodności z Vistą (PPM na setup.exe,właściwości,opcja zgodność, tryb zgodności,zaptaszysz i ustawisz Vistę i na dole zaptaszysz uruchom ten program jako administrator i OK).
Jak to nie ruszy,chyba trzeba świeży system, bo nie widzę rozwiązania.