Problem na PRV

Mam problem. O ile wiem serwery PRV korzystają z łącza w trybie pasywnym (nie wiem co to znaczy ważne że wiem jak włączyć). Próbuję się polączyć z serwerem PRV przez FileZilla tak jak zalecają i Total Commander. Nie wiem czy to jakiś czasowy błąd czy tak się zdarza często ale nie da się polączyć z serwerem. Mam stronę założoną i na pev.pl i na keep.pl i rpobowałem z tymi adresami serwera, próbowałem ze zwykłym prv.pl. Nie da się. Czy ktoś może mi poradzić jak się połączyć. Na pewno nie jest nic złego u mnie bo na przykład z yoyo.pl łączy się bez problemu.

Jest tryb połączenia ftp pasywny i aktywny, przy pasywnym są zmienne porty połączenia. Działa tak że łączymy się na port (domyślnie) 21, serwer odbiera połączenie i zaczyna nasłuchiwać na innym swoim porcie dzięki temu jest możliwy transfer plików bez problemów z firewallem itd, po prostu to Ty się łączysz na dwóch portach do serwera a nie tak jak to bywa w trybie aktywnym że jeden do komunikacji port 21(komendy) idzie od klienta a drugi porcik do wysyłania plików jest inicjowany przez serwer do klienta

Tryb pasywny:

TY =(połączenie do komend) => Serwer //Tutaj firewall Twój komunikuje o połączeniu wychodzącym

TY =(połączenie do wymiany plików) => Serwer //Tutaj firewall Twój komunikuje o połączeniu wychodzącym

A w trybie aktywnym to jest:

TY =(połączenie do komend) => Serwer //Tutaj firewall Twój komunikuje o połączeniu wychodzącym

TY <= (połączenie do wymiany plików)= Serwer //Tutaj firewall Twój komunikuje o połączeniu przychodzącym

Spróbuj start >> w uruchom wpisz “cmd” >> wpisz “ftp” >> [każdy krok zakończ enterem] >> wpisz " passiv" >> wpisujesz “open przyklad.yoyo.pl” oczywiście tutaj zależnie od serwera >> teraz podaj login >> teraz podaj hasło jeżeli działa to za pomocą “ls” lub “dir” listujesz zawartość katalogów, cd przechodzisz pomiędzy katalogami, plik przesyłasz za pomocą “get naza.txt” pobierasz za pomocą put.

Przykładowy przebieg:

Jeżeli się nie połączyło to sprawdź ustawienia swojej zapory sieciowej (firewall) może blokuje to połączenie, najlepiej na chwile dla sprawdzenia wyłącz. W przeciwnym wypadku prawdopodobnie podajesz złe dane połączenia, zajrzyj na stronę główną hostingu w celu uzyskania więcej informacji (prawdopodobnie host zły).