Właśnie teraz formatuje komputer stacjonarny.kupiłem na allegro twardy dysk 250 gb sata i podczas usuwania partycji z 250gb zrobiło się 131 gb. Mam teraz przed sobą ekran niebieski z partycją,ENTER=instaluj C=Uwórz partycję.Co mam robić? normalnie instalować windows?
Powinieneś usunąć wszystkie partycje jakie na nim były. Obszar niezagospodarowany powinien mieć około 238000 MB. Teraz go podświetlić i wybrać C, czyli Utwórz partycję, wielkość partycji potwierdzić Enter, wskazać tę partycję C (podświetlić) i wybrać “Instaluj”. Opis dotyczy Windowsa XP i utworzenia jednej partycji.
Starsze płyty główne miały ograniczenie BIOSu na wielkość dysku twardego do 128 GiB (czyli ok. 137 GB). Być może tak jest właśnie u Ciebie.
Sugeruję sprawdzić czy nie ma na stronie producenta płyty głównej nowszego BIOSu.
usunąłem/Pokazywało mi wcześniej 238 a po usunięciu 139 gb
Właśnie mi się skojarzyło, że Windows XP bez SP3 (czyli z SP2 lub starszy) może niepoprawnie pokazywać pojemność dysku - właśnie max 137 GB.
Jaką płytkę/system masz (tzn. jaki Service Pack)?
EDIT: być może już SP2 rozwiązuje problem, a z SP1 lub bez SP jest ograniczenie pojemności.
normalny XP Home Edition.Dopiero zaczynałem formatowanie więc jeszcze nie zaktualizowałem.Ale to mi w biosie pokazało nie w windows
- w BIOSie? Kiedy? Po usunięciu partycji - ale jakim programem? Jakieś nieścisłości chyba się wkradły. Czy BIOs wykrywa poprawny model dysku? Ale pojemność pokazuje inną/niewłaściwą? Pewnie stara płyta główna i ma ograniczenie do 137 GB. Ale nawet jak BIOS ma ograniczenie, to w Windows da się założyć (chyba) normalną, dużą partycję, bo on zobaczy cały dysk.
Nie w BIOSie, tylko w instalatorze Ci pokazało. Nie przejmuj się, instaluj tego XP-ka na jednej partycji (tak, jak ją widzi instalator), a po zainstalowaniu systemu doinstaluj koniecznie brakujące Service Packi 2 i 3. System zobaczy wtedy już cały dysk 250 GB i wtedy możesz go podzielić na dalsze partycje, jak chcesz.
Już zrobione.Szukałem po internecie i nie jedna osoba miała taki problem,a wszyscy sugerowali jakies programy do dysków.Bad sectory i kable.Ja zrobiłem prostą rzecz.Na mój komputer prawym przyciskiem myszy kliknąłem.Po czym-Zarządzaj- i po tym zarządzaj dyskami.Pokaże dysk i z boku partycję nie przypisaną czy cos takiego było.Dałem utwórz partycję i wszystko juz ok
Temat do zamknięcie i dziękuje innym za próbę pomocy