Witajcie, mam troszkę duży problem ponieważ siedziałem na kompie i pobierałem pliki do Metin2 gdy je pobrałem postanowiłem pójść pograć z kolegami w gale i wyłączyłem kompa wróciłem po godzinie włączam kompa i wbijam na pierwsza lepsza grę a tu spadek fps do minimum i lagi jak cholera na każdej grze :Minecraft, Cs.1,6, Metin2 , WoT, :<. Przpomne ze na owych grach przez długi czas miałem stale 60fps ping niskakał powyżej 35 wiec nwm co jest teraz też nie skacze powyżej 45 ale lagi są jak cholera nawet na single player jak i na mulit :3. Przeskanowałem kompa ( Avastem) dwa razy ale nie wykryto zagrożenia, Odkurzyłem kompa odkurzaczem tez nic nie dało ( odkurzaczem-programem), tez odkręciłem obudowę zdjęłem procka i wyczyściłem dokładnie sprężonym powietrzem w puszcze i patyczkami, i ogólnie cale “wnętrzności” oczyścilem pod sprężonym i to co nie było delikatne przetarłem ściereczka z mikrofibry! i dalej nic! dalej lagi i spadek fps powiem też że wykorzystanie procka obserwowałem pod CTRL+ALT+DEL. i w stanie spoczynku waha się od 1% do 70% a przy grach od 90-100% ! Pobrałem tez program do defragmentacji dysku i zderagmentowałem cały i tez nic niedało . Nwm co robić ale czytałem na necie postępowałem z innymi tematami i nic nie dało:<
I jeszcze mogę dodać ze Temperaturka to stale 36 stopni. nie wiem co robić proszę o jak najszczersza pomoc jak nie pójdzie ;(
Po pierwsze nie wrzucaj BITMAP, pliki zajmują po 5MB i mamy to przeglądać? Zużycie w grach zazwyczaj wynosi 70 do 100%, bo przecież do tego kupujesz sprzęt do grania, żeby obrabiał grafikę. Tam gdzie naciskasz ALT+CTRL+DEL masz procesy, posortuj według pamięci i zobacz czy coś Ci nie zabiera za dużo. Nie tylko zużycie CPU powoduje spadek wydajności, może to też być spadek pamięci. Podociskaj też kable od dysków i innych urządzeń i wtedy się odzywaj.
Zrobiłem tak jak kolega @up powiedział, i nic kable podociskałem, posegregowałem procesy i wyszło na to że najwięcej zajmują : Explorer i antywirus.
Postanowiłem je wyłączyć ale nadal nic :# teraz troszkę mniej laguje ale dalej nie da się grac:3. Po wyłączeniu all procesow wykożystywanych przeze mnie dalej spadki fps:3, lecz przeczytałem przed chwila że może być to wina Bios’u i faktycznie wbiłem w panel sterowania i sprzęt itd…
i poszukałem bios’u i znalazłem że sa nowe aktualizacje do bios’u bo pisze że mam starsza wersje i że mógł bym zupdatować ale nie wiem czy to może być to może jakieś jeszcze pomysły?
Z jakiego typu łącza internetowego korzystasz? Czy wiesz, co to jest ping? Na pewno przez odkurzanie tego parametru nie poprawisz, co nie oznacza, że nie warto zadbać o porządek w komputerze. Podaj nazwę karty graficznej oraz moc zasilacza oraz szybkość procesora. Wykonaj testy w 3D marku na przykład 03 lub nowszym albo starszym 3D Mark 2001SE. Podziel się spostrzeżeniami.