mam pewien problem z photoshopem. Gdy próbuję otworzyć fotkę po wykonaniu wstępnej obróbki w Camera Raw wyświetla się komunikat “Nie można wykonać polecenie.Brak wolnej pamięci RAM”.Taki komunikat pojawia się też przy użyciu różnych narzędzi (np skraplanie),albo podczas używania pędzla dużego rozmiaru.Nie pojawia się on za każdym razem.Tylko czasami. Parametry ustawione w photoshopie w preferencjach to :
-1162 MB pamięci RAM (70%)
przy dostępnych 1660 MB
Posiadam Windows 7 Ultimate
Service Pack 1
4 GB pamięci Ram (dostępne 3,47)
32-bitowy system operacyjny
Komputer był niedawno składany.Muszę nadmienić, że wcześniej ten sam photoshop i Camera Raw chodziły bez zarzutu na znacznie gorszym sprzęcie.
Witaj. Spróbuj z tym malutkim programem http://www.programosy.pl/program,ram-kontroler.html Przy takich programach, jak Photoshop, to potrafi wyraźnie pomóc. Przerzuci więcej obciążenia na CPU. Przy wielu uruchamianych aplikacjach w systemie, jest problem, bo każda potrzebuje przydzielenia pamięci i przestrzeni dyskowej. Skype, nie Skype, przy np. dziesięciu programach uruchamianych w autostarcie, to i Photoshop może mieć za mało. Można wyłączyć w autostarcie wszystko, oprócz grafiki i ochrony, a wtedy sprawdzić, czy operacje w Photoshopie nie powodują problemów.
A moja propozycja jest taka: pieniędzy widzę że Ci nie brakuje (Windows Ultimate, PS) - dokup po prostu RAMu i zainstaluj 64-o bitwy system. Przyda się to teraz i w przyszłości.
Otwierałem PSD 300 dpi 1024x768, sam projekt graficzny zajmował 250 MB, system Vista 32b podskoczył mi do ok 2,5 GB (system widzi 3GB). Nie wyobrażam sobie teraz pracy na takim czymś, tyle RAM może być po prostu za mało. Piszesz że masz Ultimate, może starsza konfiguracja sprzętowa miała HP albo Pro - tu też mogą być róznice.