Problem po aktualizacji Lubuntu 18.04 do 18.10

Witam, dziś zaktualizowałem swoje Lubuntu z wersji 18.04 do 18.10 używając polecenia
“sudo do-release-upgrade”.
Po jakimś czasie w terminalu dostałem komunikat, że aktualizacja zakończona sukcesem, jednak po restarcie moim oczom ukazał się czarny pulpit bez paska zadań na dole oraz niektóre ikony straciły swoje miniatury. Jest jakiś sposób, żeby przywrócić to do normalnego stanu. Wiem, że w wersji 18.10 została zaktualizowane środowisko graficzne z LXDE do LXQt czy to może być problemem? Dzięki z góry za wszelkie porady! :blush:

Według tej strony https://askubuntu.com/questions/49869/how-to-roll-back-ubuntu-to-a-previous-version#77738 to prawie nie możliwe.

Najlepiej byłoby całkowicie przeinstalować system.
Zwykłe wydania Ubuntu są trochę testowymi wydaniami dlatego jeśli nie chcesz zbytnio się martwić o system to powinieneś zostać przy wersji LTS(18.04) albo spróbować Linux Mint którego każda wersja bazuje na Ubuntu LTS.

Zgraj sobie dane z /home na zewnętrzny dysk i przy następnej instalacji systemu zamontuj /home jako osobną partycję

Zrób sobie listę aplikacji które potrzebujesz i spisz sobie polecenia ich instalacji do notatnika aby to “zautomatyzować” np.

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa &
sudo add-apt-repository ppa:kritalime/ppa
sudo apt-get update
sudo apt install krita libreoffice

Jeżeli możesz przełączyć się na terminal Ctrl-Alt-F2, to sobie naprawisz lub doinstalujesz inne środowisko graficzne. Możesz uruchomić też system w trybie recovery mode.

Wyjdź z iksów tak jak Ci piszą Ctrl + Alt + F1 i spróbuj jeszcze raz zaktualizować w konsoli.
sudo apt autoremove && sudo apt update && sudo apt full-upgrade && sudo apt autoclean