Siemanko wczoraj zrobiłem aktualizacje win 10 z automatu laptop się zrestartował i zaczęło aktualizować po chwili się wyłączył i od momentu go włączenia jest cały czas czarny obraz oraz klawiatura i myszka nie działa w dodatku wentylator głośno chodzi jak nigdy żadne restarty laptopa nie działają klawiatura na nic nie reaguje więc alt ctrl delete i takie sprawy odpadają próbowałem polonczyc go do telewizora przez hdmi i nadal nic brak sygnału na telewizorze
nie wspomnę laptop był wlonczony prze prawie 20h z czarnym ekranem więc poczekanie aż zadziała nic nie da próbowałem już prawie wszystko i nic kaplica nie mogę powiedzieć złego słowa o lapie bo ma może z pół roku moze wy mi pomożecie z góry dziękuję a a parametry jak i laptop to Lenovo IdeaPad 3 Ryzen 5 AMD Radeon 16g ram
Po uruchomieniu jest chociaż logo Lenovo, czy nie ma nic? Bo jak nie ma loga Lenovo, to niekoniecznie to wina aktualizacji. Spróbuj wejść do UEFI i zobacz, czy chociaż w UEFI będzie obraz.
Jak wejść do UEFI? Klikaj F2, F11, F12 lub DEL tuż po uruchomieniu lapka od razu.
Albo z boku laptopa jest taki przycisk. Mój brat tak miał przy swoim laptopie Lenovo i trzeba było ten guziczek wcisnąć igłą lub paznokciem. Potem wybierało się „Setup” lub coś takiego.
Jak już napisałem czarny obraz od odpalenia i nie wejdę bo klawa wgl nie dziala przed aktu było wszystko dobrze i nic nie wskazywało żeby coś mogło innego się popsuć
Z boku obudowy masz przycisk Recovery lub podobnie? Jak tak, to wylącz laptopa siłowo przytzymując Power i wciśnij ten guziczek z boku iglą lub paznokciem.
No niestety to samo wyłączyłem go guzik dalem i nic włączył się i nadal to samo
To wygląda chyba bardziej na nieudaną aktualizację BIOSU, bo Lenovo również w ten sposób realizuje tę ryzykowną czynność z poziomu systemu.
Jednak raczej nie odbywa się to znowu automatycznie, tylko ręcznie jak już…
Jednak całkowite uceglenie to dziwna sytuacja w przypadku normalnej aktualizacji.
Powinno się przynajmniej do Biosu/UEFI móc dostać.
Wyciągałeś akumulator?
Aktualizacje sam wciskałem bo mi wyskoczyło ze trzeba zrobić moja kobita też miała i u niej wszystko dobrze dalem żeby aktualizacja była robiona i lapek się zrestartował I od tamtej pory ta kicha nie wyciągałem go bo on jest wbudowany a żeby go wyjąć bym musiał go otwierać a jeszcze ma gwarancję więc nie chce tego robić i w tym problem ze jak załączę łapa to niby na monitorze jest tak jakby przyciemniał obraz ale dalej i tak ciemnota
Sam wciskałem…czyli wiesz jak ona brzmiała (ta aktualizacja).
Poza tym, jak przebiegała, czyli lapek zainstalował ją i dał komendę, aby dokończyć aktualizację, należy uruchomić ponownie system - czy działo się to inaczej.
W tej sytuacji kiedy nie odpala ci się tryb recovery z bocznego przycisku, to raczej słabe szanse, żebyś sam coś wymyślił.
Potrzeba będzie zapewne i tak odpięcie akumulatora (ja mam Lenovo Legiona i odkręcenie dolnej pokrywy nie grozi utratą gwarancji) nie wiem jak w twoim.
Skoro nie pokazuje się nawet Logo Lenovo to raczej jak pisałeś „kiszka”…brak możliwości wejścia do UEFI niezbyt dobrze wróży.
Próbuj jeszcze kilka razy wejść do UEFI tutaj masz sposoby.
https://support.lenovo.com/bd/pl/solutions/ht500216
Przebiega tak jak każda coś tam się porobiło i żeby dokończyć aktu ponowne uruchomienie lapa i od ponownego uruchomienia czarny obraz był to go zostawiłem na ponad cala noc i nic i właśnie dlatego tutaj postanowiłem napisać bo już nie mam siły próbowałem przeważnie wszystko co mi podpowiadali i nic🤣 na pewno wiem że nic z lapkiem nie powinno byc bo działał normalnie tylko po tej aktu mu odbiło I to się dzieje
No to musisz poczekać jeszcze na innych, może ktoś podsunie jakiś pomysł.
Wychodzi na to, że akurat u ciebie aktualizacja poszła nad wyraz niefortunnie.
Jak pisałem niemożność odpalenia UEFI, nie daje prawie żadnych szans na naprawę systemu (o ile dotyczy to teraz w ogóle systemu) według ogólnych zasad - bo wygląda to na jakąś zupełną zwiechę oprogramowania układowego, albo co gorsze na jakąś usterkę pamięci i tym podobne.
Możliwe, że nie potrafisz jednak sam wejść do UEFI co w takim stanie nie jest łatwe, ale może nie niemożliwe.
Jeszcze tak gwoli ścisłości…
Włączasz lapka normalnie przyciskiem zasilania i (zapala się jakakolwiek dioda sygnalizująca włączenie lapka?)…na ekranie widać jedynie jakby lekkie podświetlenie, ale brak jakiegokolwiek obrazu i wentylator lapka od razu wchodzi na prawie maksymalne obroty…?
Wciśnięcie przycisku recovery z boku lapka na wyłączonym lapku daje identyczne zachowanie?
Próby odpalenia UEFI metodami z powyższego linka jaki ci dałem nic nie dają?
Tak to teraz wygląda?
No to nic dziękuję wgl ze znalazłeś czas by spróbować mi pomóc mam nadzieję że to tylko ta głupia aktu bo jak wcześniej juz mówiłem ze lapek przed aktu był okazem zdrowia a co do UEFI juz wielokrotnie wchodziłem na innym sprzęcie to raczej nie tu problem siedzi
No raczej tu jest problem, bo z UEFI możesz wykonywać wszelkie ruchy naprawy.
Bo tak to nie odpalisz żadnego obrazu naprawy systemu.
Nic nie zrobisz.
A masz jak nic w najlepszym wypadku jakieś zapętlenie tej aktualizacji…(oby).
Sprawdź jeszcze bez zasilacza na samym akumulatorze.
Możliwe, że jednak i tak będzie potrzeba odpięcia akumulatora na jakiś czas, żeby coś ruszyło.