Problem po instalacji sterowników ATI - Mandriva


(mario@) #1

Witam

Przedwczoraj postanowiłem przeinstalować system - Mandriva ponieważ zaczął zleksza świrować, w momencie kiedy doszło do instalacji sterowników ATI a raczej po ich zainstalowaniu zaczęły się schody.

A mianowicie po zainstalowaniu sterowników i restarcie komputera zamiast interfejsu graficznego włącza się interfejs tekstowy, po odinstalowaniu sterwników wszystko wraca do normy i interfejs graficzny się włącza bez większych problemów.

Sterowniki niezależnie czy są instalowane w interfejsie graficznym czy bez X-ów skótek ich działania jest taki sam.

Polecenia

startx

i

kde

zwracają taki sam komunikatefbdf471cc56630cm.jpg[4883cd7db17a1d12m.jpg(niestety zdjecia nie są najlepsze jakościowo) Ostatmie linijki tego komunikatu brzmią mniej więcej:

Fatal server error:

no screens found

X10: fatal IO error 104 (Connection reset by peer) on X server ":0.0"

after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining

Wcześniej miałem zainstalowane sterowniki (ja je instalowałem - 8.40.4) lecz teraz nie wiem co jest nie tak, sterowniki instaluję identycznie jak jest opisane na stronie prod. sterowników, a także z innych artykułów. Instalowałem sterowniki 8.40.4 i te nowsze nie pamiętam numeru. Karta graficzna to Radeon 9600 XT

Proszę o pomoc, męczę się od wczoraj i skończyły mi się już wszelkie pomysły :slight_smile: .

](http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=4883cd7db17a1d12)


(Sirmacik) #2

może wróć do poprzednich sterów i zainstaluj Xgl? Nie wiem niestety jak to się robie na mandrivie bo sam korzystam z ubuntu


(mario@) #3

Na wcześniejszych sterach i nowych dzieje się to samo, Xgl z tego co pamiętam instalowałem i nic to nie dało