Problem po "odkurzaniu" czyszczeniu wnętrza PC

Mam wielki problem, ponieważ jakiś czas temu ASUS PROBE zaczął wyświetlać mi że temperatura 80st.C została przekroczona. Postanowiłem więc zdjąć pokrywę obudowy i przeczyścić radiatory. Wyjąłem z stamtąd dużą ilość kurzu, odkurzyłem również (odkurzaczem) pozostałą część płyty głównej, jak i kartę grafiki, i obudowę zasilacza. Po złożeniu wszystkiego w całość, odpalam komputer, i co widzę?? Takie okno http://www.konrad5577.yoyo.pl/American…JPG . Zdziwiło mnie to gdyż zawsze wcześniej miałem coś w podobie tego co na instrukcji obsługi, czyli ->http://www.konrad5577.yoyo.pl/ASUS.JPG tylko oczywiście bez napisów typu user guide itd. Przy pierwszym włączeniu po czyszczeniu chciał aby wprowadzić ustawienia (oczywiście w tym oknie American…). Dał mi 2 możliwości: wprowadź, lub ustaw domyślne. Wziąłem to drugie. Komputer zgubił też datę i godzinę, co też musiałem wprowadzić. Jak już uruchomił się system, odpalając grę typu “Kyodai 18.42” i inne gry i programy które dość mocno obciąża sprzęt, wyświetla się informacja"VPU Recover został zrestartowany ponieważ nie odpowiadał…", a jakby mało było, komp często się zawiesza i restartuje.

Proszę o pomoc i podpowiedz jak spowrotem ustawić to okno jak na okładce instrukcji, oraz co zrobić, aby system przestał wariować. Zapomniałem jeszcze dodać, że przed wyświetleniem informacji o VPU… pokazuje się jeszcze na pełnym ekranie coś typu kolorowych prostokącików i kwadracików. Jest coś również z systemem ponieważ np. pasek tray’u się nie chowa, jak i czasem po wyjściu np. z gry, pasek zadań z podwójnego robi się pojedynczy.Może coś zrobiłem przejeżdżając rurą od odkurzacza?? nie wiem dlatego proszę o wsparcie. (Ale raczej nie dotykałem rurą o kartę albo płytę)

Matherboard: ASUS P4V8X-X

Grafika, ATI Radeon 9600

Ram: 512mb (dalej nie wiem)

Procesor: Intel Celeron D 2.80 GHz

P.S jak coś to mogę podać zdjęcia wnętrza obudowy, czyli kompa, bo może coś wciągnąłem odkurzaczem.

wygląda na to że padła karta graficzna… albo jej chłodzenie nie działa poprawnie. jeśli chodzi o grafikę przy bootowaniu do domyślnie jest ona wyłączona (włącza się ją w BIOS-ie).

Ale jak to odkurzaczem?? Takim do sprzątania podłogi czy jakimś specjalnym?

No, jeżeli padła to w jaki sposób, wszystko działa, przynajmniej do pewnego momentu. A jak włączyć to w biosie?? w którym miejscu to będzie?? A odkurzacz do podłogi tylko z taką wąską końcówką i na najwolniejszych oborach. Ale robiłem tak w pozostałych 2 komputerach już dawno i nic im nie było.

nie wiem jaka jest struktura BIOSU twojej płyty głównej ale opcja powinna nazywać się mniej więcej tak SHOW FULL SREEN LOGO :-).

No OK. To poszukam. Ale tu nasuwa się jeszcze pytanie, jak to zostało wyłączone (co musiałem zrobić). I jak przywrócić system do takiego stanu jak był przedtem, czyli np. żeby się nie wyłączał przy większym obciążeniu procesora?

zresetowały się ustawienia CMOS - być może bateria ich nie podtrzymuje i po odłączeniu kompa od zasilania kablowego owe ustawienia uległy zresetowaniu.(pisałeś o dacie).

sprawdź chłodzenie czy działa poprawnie :-), wiatrak się na nim kręci, jakie temperatury są poszczególnych elementów (program everest gałąź czujniki).

A może poluzowała się bateria na płycie głównej przez co doszło do resetu biosu? Wejdź w bios i zresetuj jego ustawienia na defoult.

Ok. Że niby poznajdowałem ustawienia, które będą odpowiadały za poprawną jazdę systemu. Ale tak szczerze mówiąc to napisałem ten temat po to aby spytać się, czy przypadkiem nie wciągnąłem czegoś do odkurzacza. Ale dzięki za pomoc, jak coś się będzie jeszcze dziać to dam znać w ciągu 3 dni. :smiley:

Na początku reset bios-u. Potem możesz spróbować kupić drugą baterię na płytę (nie jest droga, a dostaniesz ja w każdym sklepie komputerowym i chyba u zegarmistrza). Hmm… Nie polecam czyścić odkurzaczem komputera. Następnym razem weź pędzel, ładnie pozamiataj i gdzieś z brzegu wciągnij brud odkurzaczem(z dala od komponentów komputera). Jeszcze sprawdź okablowanie, czy coś się nie odpieło. Sprawdź chłodzenie, a potem nałóż od nowa pastę termoprzewodzącą. Na razie to tyle.

Może jeszcze być Quick Boot, Quick Load (coś w tym stylu).

A co do reszty to tak jak mówią koledzy: reset biosu, bateria, pasta, wiatraczki (posmaruj olejem) :slight_smile:

opcje które wymieniłeś dotyczą rodzaju POST (quick boot) prosty POST szybko zlicza ram, normalny tryb zlicza potrójnie :-). te opcje nie mają związku z Logiem :-).

technik_elektro hmm możliwe, w każdym razie u siebie w lapku przy włączonej opcji zamiast tych wszystkich napisów mam ładne logo (z dźwiękiem) :stuck_out_tongue:

laptop to zupełnie inna bajka :slight_smile:

Ahh, sprawdziłem te opcje:

Quick boot - pominięcie testów

Quiet boot - logo zamiast lieterk :smiley:

Napisałem w celu wyjaśnienia, żeby w błąd nie wprowadzać. Więcej nie piszę na ten temat bo OTy będą :slight_smile:

Ok. Jak narazie wszystko działa, jednak ustawienie biosa na default, to za mało. :stuck_out_tongue: Musiałem biegać po nim i się mordować, ale się udało :mrgreen: