Problem po próbie o/c - czarny monitor


(system) #1

Witam. Wczoraj chciałem podkręcić swój sprzęt. Wszedłem do biosu i przestawiłem fsb o 10 Mhz. Dałem tryb 1:2. Zapisałem ustawienia i zresetowało sie. Od razu co mnie zaniepokoiło to fakt że nie było podwójnego startu. Dioda na płycie głównej się świeci, wentylatorki kręcą lecz na monitorze się nic nie pojawia - czarny ekran. Spróbowałem więc ze zworką CMOS, wyjąłem ją i ... mi kosteczka wypadła :(. Podniosłem ją i włożyłem na pozycję clear tak jak pisze w książce obsługi płyty głównej. Uruchomiłem komputer i nic - nadal to samo. Brak podwójnego startu, pikania z głośniczka, wentylatorki się kręcą - czarny ekran. Wyłączyłem komputer z guzika. Odczekałem chwilę (zasilanie było podłączone do komputera). Uruchomiłem komputer i słyszę pikanie z biosu - ciągłe. Odłączyłem zasilanie, znowu spróbowałem ze zworką i znowu to samo. Pikanie z biosu pojawia się dopiero gdy wyłączę komputer z guzika, odczekam chwilę i podłącze ponownie. BARDZO proszę O POMOC, JESTEM W zakłopotaniu. KOMPUTER JEST MI BARDZO POTRZEBNY :frowning: .

PS. na płycie nie widać uszkodzeń, nic nie śmierdzi spalenizną :(...


(Onliner) #2

żeby zrestartować bios musisz wyjąć zworke, zmienić jej położenie na clear, poczekać chwile i przełożyć z powrotem do normalnej pozycji :wink:


(system) #3

Ile to ma potrwać?


(efazeti) #4

wystarczy kilka sekund


(system) #5

Spróbuje.

EDIT: Nic nie pomogło, nawet podwójnego startu nie ma, na monitorze się nic nie pojawia.... załamie sie :frowning:


(efazeti) #6

nie wiem czy w przypadku resetowania BIOSu zworką trzeba komputer odłączać od zasilania czy też nie, ale spróbować można


(system) #7

Ależ ja miałem odłączone zasilanie. Wszystkie kable odłączone. Nadal to samo.


(efazeti) #8

mówisz, że nic na ekranie nie widać ale wentylatorki się kręcą, a słychać czy uruchamia się system? czy nic się nie dzieje?


(system) #9

Tak jak wspominałem wcześniej, po wyłączeniu z przycisku POWER i ponownym włączeniu wydaje się ciągły dźwięk. Wyczytałem sygnały biosu AMI.

''Dźwięk ciągły - Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej.''

Być może właśnie to pamięci...


(Pawcio2090) #10

Wyciągnij pamięci i włóż solidnie.To samo możesz zrobić z kartą graficzną.


(system) #11

Przed ekranem bootowania Windows XP zawsze było charakterystyczne ''piknięcie'' którego teraz nie ma. Nawet podwójnego startu nie ma. Ale znalazłem cos takiego:

AMI BIOS: (Liczba dźwięków - Błąd):

1 - Błąd odświeżania RAM.

2 - Błąd parzystości pamięci RAM w obszarze pierwszych 64 KB.

3 - Błąd w obszarze pierwszych 64 KB RAM.

4 - Błąd zegara systemowego.

5 - Błąd procesorea.

6 - Błąd kontrolera klawiatury.

7 - Błąd trybu wirtualnego procesora.

8 - Błąd zapisu lub odczytu z pamięci karty graficznej.

9 - Błąd sumy kontrolnej BIOS.

10 - Błąd zapisu lub odczytu pamięci CMOS.

11 - Błąd pamięci cache.

Dźwięk ciągły - Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej.

Ja miałem też pikanie ciągłe (opisane w 1 poście). Czyli to coś może z pamięciami? Za duży voltarz? Gdyby co to gwarancja?


(system) #12

Wyjmowałem grafikę, pamięci tak samo. Próbowałem z 1 kością - to samo.


(Pawcio2090) #13

Załatw od kogoś sprawną kość,sprawdź czy działa,jak będzie ok komp wystartuje to będziesz wiedział czyja wina!


(witek-pl) #14

Wyciagnij na jakieś 15 minut bateryjkę i oczywiście odłącz zasilanie...


(system) #15

łatwo ci mówić. Nikt w moim otoczeniu nie ma takich kości :confused: mają stare, przedpotopowe sprzęty... Ok, spróbuję z bateryjką :frowning:


(system) #16

Ehh, nic nie pomaga. Zaniosę do serwisu, oni może wykryją usterkę któregoś z podzespołów. Nie mam warunków do eliminowania poszczególnych części bo po prostu nie mam u kogo to sprawdzić :(...


(efazeti) #17

jakoś mi się nie chce wierzyć że te problemy to przez podniesienie FSB o 10MHz

czy aby napewno o wszystkim mówisz? :wink:

czy zachowałeś odpowiednie środki bezpieczeństwa podczas grzebania w "bebechach"?


(kwasna pikla) #18

skoro mają przedpotopowe sprzęty może ktoś ma kartę grafiki na PCI i jeśli nie wystartuje będzie to znaczyć ze ram poszedł :stuck_out_tongue:


(system) #19

O wszystkim. O bezpieczeństwie nie zapomniałem. Zastosowałem gumową rękawice, przed dotykaniem sprzętu chwyciłem grzejnika - tutaj nie ma zastrzeżeń. W serwisie wydadzą diagnozę.


(system) #20

Pierwsza ich diagnoza była taka że może być coś z pamięcią grafiki lub ramami. W piątek mam odbiór sprzętu, akurat wtedy dotrze do mnie karta dźwiękowa i kierownica :wink: (nawet jeśli by grafika padła byłbym zadowolony, bo od dłuższego czasu namawiam rodziców na dołożenie do nowej),