Problem po próbie o/c - czarny monitor

Witam. Wczoraj chciałem podkręcić swój sprzęt. Wszedłem do biosu i przestawiłem fsb o 10 Mhz. Dałem tryb 1:2. Zapisałem ustawienia i zresetowało sie. Od razu co mnie zaniepokoiło to fakt że nie było podwójnego startu. Dioda na płycie głównej się świeci, wentylatorki kręcą lecz na monitorze się nic nie pojawia - czarny ekran. Spróbowałem więc ze zworką CMOS, wyjąłem ją i … mi kosteczka wypadła :(. Podniosłem ją i włożyłem na pozycję clear tak jak pisze w książce obsługi płyty głównej. Uruchomiłem komputer i nic - nadal to samo. Brak podwójnego startu, pikania z głośniczka, wentylatorki się kręcą - czarny ekran. Wyłączyłem komputer z guzika. Odczekałem chwilę (zasilanie było podłączone do komputera). Uruchomiłem komputer i słyszę pikanie z biosu - ciągłe. Odłączyłem zasilanie, znowu spróbowałem ze zworką i znowu to samo. Pikanie z biosu pojawia się dopiero gdy wyłączę komputer z guzika, odczekam chwilę i podłącze ponownie. BARDZO proszę O POMOC, JESTEM W zakłopotaniu. KOMPUTER JEST MI BARDZO POTRZEBNY :frowning: .

PS. na płycie nie widać uszkodzeń, nic nie śmierdzi spalenizną :(…

żeby zrestartować bios musisz wyjąć zworke, zmienić jej położenie na clear, poczekać chwile i przełożyć z powrotem do normalnej pozycji :wink:

Ile to ma potrwać?

wystarczy kilka sekund

Spróbuje.

EDIT: Nic nie pomogło, nawet podwójnego startu nie ma, na monitorze się nic nie pojawia… załamie sie :frowning:

nie wiem czy w przypadku resetowania BIOSu zworką trzeba komputer odłączać od zasilania czy też nie, ale spróbować można

Ależ ja miałem odłączone zasilanie. Wszystkie kable odłączone. Nadal to samo.

mówisz, że nic na ekranie nie widać ale wentylatorki się kręcą, a słychać czy uruchamia się system? czy nic się nie dzieje?

Tak jak wspominałem wcześniej, po wyłączeniu z przycisku POWER i ponownym włączeniu wydaje się ciągły dźwięk. Wyczytałem sygnały biosu AMI.

‘‘Dźwięk ciągły - Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej.’’

Być może właśnie to pamięci…

Wyciągnij pamięci i włóż solidnie.To samo możesz zrobić z kartą graficzną.

Przed ekranem bootowania Windows XP zawsze było charakterystyczne ‘‘piknięcie’’ którego teraz nie ma. Nawet podwójnego startu nie ma. Ale znalazłem cos takiego:

AMI BIOS: (Liczba dźwięków - Błąd):

1 - Błąd odświeżania RAM.

2 - Błąd parzystości pamięci RAM w obszarze pierwszych 64 KB.

3 - Błąd w obszarze pierwszych 64 KB RAM.

4 - Błąd zegara systemowego.

5 - Błąd procesorea.

6 - Błąd kontrolera klawiatury.

7 - Błąd trybu wirtualnego procesora.

8 - Błąd zapisu lub odczytu z pamięci karty graficznej.

9 - Błąd sumy kontrolnej BIOS.

10 - Błąd zapisu lub odczytu pamięci CMOS.

11 - Błąd pamięci cache.

Dźwięk ciągły - Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej.

Ja miałem też pikanie ciągłe (opisane w 1 poście). Czyli to coś może z pamięciami? Za duży voltarz? Gdyby co to gwarancja?

Wyjmowałem grafikę, pamięci tak samo. Próbowałem z 1 kością - to samo.

Załatw od kogoś sprawną kość,sprawdź czy działa,jak będzie ok komp wystartuje to będziesz wiedział czyja wina!

Wyciagnij na jakieś 15 minut bateryjkę i oczywiście odłącz zasilanie…

łatwo ci mówić. Nikt w moim otoczeniu nie ma takich kości :confused: mają stare, przedpotopowe sprzęty… Ok, spróbuję z bateryjką :frowning:

Ehh, nic nie pomaga. Zaniosę do serwisu, oni może wykryją usterkę któregoś z podzespołów. Nie mam warunków do eliminowania poszczególnych części bo po prostu nie mam u kogo to sprawdzić :(…

jakoś mi się nie chce wierzyć że te problemy to przez podniesienie FSB o 10MHz

czy aby napewno o wszystkim mówisz? :wink:

czy zachowałeś odpowiednie środki bezpieczeństwa podczas grzebania w “bebechach”?

skoro mają przedpotopowe sprzęty może ktoś ma kartę grafiki na PCI i jeśli nie wystartuje będzie to znaczyć ze ram poszedł :stuck_out_tongue:

O wszystkim. O bezpieczeństwie nie zapomniałem. Zastosowałem gumową rękawice, przed dotykaniem sprzętu chwyciłem grzejnika - tutaj nie ma zastrzeżeń. W serwisie wydadzą diagnozę.

Pierwsza ich diagnoza była taka że może być coś z pamięcią grafiki lub ramami. W piątek mam odbiór sprzętu, akurat wtedy dotrze do mnie karta dźwiękowa i kierownica :wink: (nawet jeśli by grafika padła byłbym zadowolony, bo od dłuższego czasu namawiam rodziców na dołożenie do nowej),