Witam. Zakupiłem niedawno nowy dysk 2 TB SSD Samsung QVO. Zamieniłem go z dyskiem HDD w laptopie. Zrobiłem wcześniej klona 1 do 1 z HDD na SSD. Stary hdd miał 1tb. W lapku mam 2 dyski. Pierwszy jest na sam system 240gb też SSD i też był klonowany z tego samego HDD. Później HDD był tylko na same dane a teraz zastąpił go wspomniany na początku SSD. Problem w tym, że teraz odpalając jakąś grę zacina się razem z dźwiękiem co kilka sekund. Mój laptop to Asus r510j. Ram 12gb. Proc. Intel i7. Graf. GeForce gtx950m. Jakieś pomysły?
Jeżeli na HDD/SSD starym jest OK, to wskazuje na cos z tym nowym dyskiem, ale w celu wykluczenia np. błędu kopiowania wskazana reinstalka windowsa;) Bp sterownikami się bawiłeś już?
Sprawa jest taka że oryginalny dysk HDD był klonowany 2 razy. Najpierw zostałg z niego skopiowane dane. Później zmniejszyłem go do 240 żeby dało się sklonować system wraz z partycjami revovery i systemowymi na nowy SSD 240gb. Po wsadzeniu nowego SSD jako systemowy wyrzuciłem dvdrom i wsadziłem Stary hdd w kieszeni zamiast dvdromu. Po jakimś czasie zdecydowałem się kupić 2 TB SSD i zastąpić tego hdd. Znowu zrobiłem klon 1 do 1 i zamieniłem dyski. Po tej operacji zaczęły się problemy z zacinaniem. Nie pozostaje chyba nic jak reinstalka systemu. I tu pojawia się następne pytanie. System to Windows 10 który był aktualizowany z 8.1 kiedy można było to zrobić jeszcze za darmo. Teraz nie wiem czy jeśli chciałbym zrobić revovery czy czasem nie będzie chciało przywrócić spowrotem 8.1. Ale to jeszcze nic. Próbowałem odpalić uefi i nie chce się włączyć. Można wejść tylko do biosu. Dlatego szukam kogoś kto ma jakieś pomysły żeby zrobić to inaczej
Ja jestem przeciwnikiem klonowania szczególnie plików systemu operacyjnego bo to zawsze psuje system.
Po pierwsze musiałem to zrobic żeby nie kupować nowego systemu. A po drugie wszystko chodziło bez problemów gdy dysk na system współgrał z HDD po przesiadce na SSD jest problem. Następnym razem proszę o odpowiedzi na temat problemu a nie o opinie o poglądach na temat klonowania. A może z dyskiem nie ma problemu tylko z czymś innym a że było to podczas wymiany to zbieg
…okolicznosci. Sam już nie wiem
Numer ejst zapisany w płycie głównej aktywuje automatycznie, z wyłączeniem kluczy z Allegro. Tak można aktualizować.
Bo skopały się pliki przy przegrywaniu np.?
Bo zamontowałeś dysk przez adapter w zatoce i “coś nie współgra”?
To akurat jedna z możliwości.
Tego nie dowiesz się bez reinstalki/rozkręcenia laptopa i wsadzenia w drugie złącze. Co zresztą polecam.
Podaj model laptopa najlepiej, ciekawie będzie jak się okaże, że oficjalnie wspiera np, do 2GB, a wyżej nie wiadomo.
Dzięki. W sumie to tak. Tylko że klucz na płycie głównej był pod winde 8.1. Wymieniałem pastę termoprzewodzaca jakoś około roku temu. Możliwe też że trzeba znów wymienić. Temperatury podczas grania np w fifę 20 to około 90 stopni. Pasta jaka była nakładana to thermal grizzly więc jedną z lepszych.
Asus r510j
Podejrzewam poza tym, że jeśli byłoby nie obsługiwane to nie odpalilby wogole
Dzień dobry. Zrobiłem reinstalke systemu. Wymieniłem pastę. Zrobiłem wszystko co się dało i dalej tnie. Nie wiem o co chodzi proszę o pomoc
Nawet wyłączyłem ten nowy dysk i dalej tnie. Przypominam grafikę razem z dzwiekiem
Wcześniej te same gry chodziły płynnie? Temperatury CPU nadal ~90C? Spróbuj undervoltingu. Co do pasty - nie pamiętam czy na tych forach czy na innych, ale widziałem dyskusję (dość rzeczową) nt. poszczególnych past. To, co zapamiętałem to że te same pasty w stacjonarkach i w laptopach mogą dawać zgoła odmienne efekty (tzn. działają lepiej/gorzej).