Problem po przywróceniu ustawień biosu

Witam,
wszystko zaczęło się od tego, że na Ubuntu przestał działać moduł wifi. Postanowiłem więc zrobić zgodnie z zaleceniem użytkowników jakiegoś forum przywrócenie domyślnych ustawień BIOSu.
Odkąd to zrobiłem wyskakuje załączony obrazek po ładowaniu loga Dell, po czym wnioskuję, że jest jakiś problem z dyskami.
Mimo tego udało się wgrać Windowsa 10 (instalator widział tylko dysk SSD 250gb) ale aby go uruchomić muszę bootować za każdym razem z dysku, bo w przeciwnym razie odpala się załączony ekran.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, ponieważ komputer jest mi niezbędny w celu nauki :slight_smile:

PS. Próbowałem coś robić w tym menu “Ctrl + I” i zmiany są również widoczne na zdjęciu.

Widzę, że dyski masz połączone w RAID, spróbuj odpiąć 1 z nich (nie wiem czy są w mirror i możesz dowolny czy nie - będzie to widać jak wrzucisz zrzut z ctrl-i). Jak nie są w mirror, a wiesz który ma system to odepnij ten drugi i pozwól by się odpalił.

To wszystko się dzieje na laptopie i raczej będzie problem z odpięciem :smirk: nie ma możliwości jakoś przywrócić dyski do normalnego stanu? Może być nawet kosztem systemu, bo i tak ten jest czysty

co to za model laptopa? w biosie masz opcje do konfiguracji ‘intel rapid storage technology’? lub coś podobnego

Dell latitude e7440, nie widzę takiej ani podobnej opcji (jedynie Rapid Start Tech.)

zobacz jakie to ma ustawienie, zapamiętaj je i dla testów wyłącz tą opcje

To raczej nie to :confused:

w opcji ‘sata operation’ co jest ustawione? jeśli raid, to ustaw ahci

To menu już nie wyskakuje, ale dalej jak poprzednio pojawia się “Invalid partition table!”, to samo jak bootuje z Internal HDD, jak wybiorę bootowanie z UEFI … (ten dysk ssd) to Windows 10 się uruchamia

Po zrobieniu diagnostyki wyskoczył błąd z dyskiem