Witam,
wszystko zaczęło się od tego, że na Ubuntu przestał działać moduł wifi. Postanowiłem więc zrobić zgodnie z zaleceniem użytkowników jakiegoś forum przywrócenie domyślnych ustawień BIOSu.
Odkąd to zrobiłem wyskakuje załączony obrazek po ładowaniu loga Dell, po czym wnioskuję, że jest jakiś problem z dyskami.
Mimo tego udało się wgrać Windowsa 10 (instalator widział tylko dysk SSD 250gb) ale aby go uruchomić muszę bootować za każdym razem z dysku, bo w przeciwnym razie odpala się załączony ekran.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, ponieważ komputer jest mi niezbędny w celu nauki
Widzę, że dyski masz połączone w RAID, spróbuj odpiąć 1 z nich (nie wiem czy są w mirror i możesz dowolny czy nie - będzie to widać jak wrzucisz zrzut z ctrl-i). Jak nie są w mirror, a wiesz który ma system to odepnij ten drugi i pozwól by się odpalił.
To wszystko się dzieje na laptopie i raczej będzie problem z odpięciem nie ma możliwości jakoś przywrócić dyski do normalnego stanu? Może być nawet kosztem systemu, bo i tak ten jest czysty
To menu już nie wyskakuje, ale dalej jak poprzednio pojawia się “Invalid partition table!”, to samo jak bootuje z Internal HDD, jak wybiorę bootowanie z UEFI … (ten dysk ssd) to Windows 10 się uruchamia