Problem po wymianie pamięci


(system) #1

Kupiłem sobie pamięć:

PC100 SDRAM 128MB

wyciągnełem starą pamięc, która jest taka sama tylko inna pojemność ale przy włączeniu komputera pokazuje mi się na czarnym tle coś takiego:

Wait...

pózniej

Searching for Boot Record From floopy...not found

Searching for Boot Record From SCSI...not found

Drive Not ready

Insert Boot diskette in A

Press any key when ready

gdy klikam enter ciągle pokazuje się to samo...

mam Windows Milenium.

Gdy chciałem wrzucić starą pamięć jest tak samo..

proszę o pomoc:(


(Lukasz Grzelak22) #2

moze niechcaco odlaczyles tasme od hdd i nie wykrywa go.podociskaj tasmy


(JNJN) #3

A w napędzie 1.44 MB - dyskietki czasem to nie masz -wyjmij.

Sprawdź połączenie dysku i płyty - taśma sygnałowa.


(Grzelw) #4

Po pierwsze sprawdź czy nie masz jakiejś (niesystemowej) dyskietki w napędzie.

Jeżeli nie masz to sprawdź czy podczas wymiany kości pamięci przez przypadek nie rozłączyłeś kabli od dysku twardego.

Pozdrawiam!


(Michal Kolatek) #5

Jak ostatnnio rozłożyłem kompa na częsci pieerwsze to niepodłączyłem kabla od flopa i miałem coś takiego.


(system) #6

Podociskałem wszystko ale nadal tak samo.

Dyskietki żadnej ani płyty nie ma.

co to flop?


(Clubbasse207) #7

stacja dyskietek :stuck_out_tongue:


(system) #8

wszystko ładnie podłączyłem i nadal tak samo


(Michal Kolatek) #9

Może masz uszkodzone taśmy sygnałowe sprawdz czy nie są przetarte. i czy masz je poprawnie podłączone napewno masz taśmy ATA można czasem pomylić kierunki.


(system) #10

Dobra, dałem sobie rade...pokombinowałem trochę w Biosie i działa :slight_smile:


(Wigrus1) #11

napisz, dla innych może to być pomocą w przyszłości :wink:

Wydaje mi się, że chodzi o, z którego dysku ma bootować :wink: