Problem po wymianie procesora


(Piotr 987) #1

Chcąc udoskonalić komputer kupiłem kartę graficzną Radeon x1650 Pro AGP i procesor Pentium 4 3,0GHz. Pojawił się problem z procesorem. Komputer się restartował czasem po godzinie czasem po 5 min. W Orthosie pokazywało błąd po paru minutach. Stwierdziłem że to wina procesora po miał pogięte nóżki i może po wyprostowaniu ich coś się "zepsuło". Oddałem go więc i kupiłem p4 2,8GHz lecz problem jest ten sam: restarty i błędy w Orthosie. Na starym Celeronie 2,0 wszystko działa normalnie. Moja płyta główna to Abit IS7-V. Na stronie www pisze że obsługuje FSB 800MHz i HT więc to chyba nie w tym problem. Czy może chodzić o zasilacz (sugestia mojego kuzyna), mam take me 400W (noname wiem). Proszę o pomoc bo nie wiem gdzie leży problem.


(Mchrutek) #2

Po pierwsze sprawdź jakie masz temperatury (np programem Everest, lub najlepiej w biosie) na procu i grafice. Krótko: przegrzewa się któryś podzespół i reset.

Po 2 proponuję wyminę zasilacza gdyż ten może dawać złe napięcia ( przeważnie zbyt małe) i proc ma za mało prądu i reset.


(Ka$$) #3

Właśnie przy wymianie podzespołów powinno się wymienić zasilacz :stuck_out_tongue:


(Piotr 987) #4

Temperatury sprawdzam cały czas i Everest i BIOS pokazują mniej więcej to samo: do 40 stopni w spoczynku (orthos rozgrzał chyba do 50). Więc to raczej nie temperatura. Zasilacza nie wymieniałem bo ta "wymiana" miała być jak najmniejszym kosztem. Spróbuje może pożyczyć od kogoś dobry zasilacz i jeżeli nie będzie problemu to kupie coś dobrego (jakieś propozycje poproszę). Ale mam jeszcze pytanie bo na różnych forach w takim wypadku zwalali winę na napięcie ja mam na CPU 1,5250 a na pamięci 2,6V. Czy tu też może być problem?


(Rivon) #5

Moim zdaniem to na pamięci chyba za dużo jest napięcia. Jeśli dobrze wiem to od 1.8V do 2.0V


(Piotr 987) #6

Ale napięć nigdy nie zmieniałem a na celeronie wszystko było OK.

Kupiłem zasilacz MODECOM Feel III - 500ATX i bez zmian restarty komputera w Orthosie błędy po nawet 36 sekundach. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Bo ja już nie wiem na co zwalić winę :frowning:


(Rivon) #7

Za dobry wybór to nie był.

Jeśli błędy to jakie ? Możesz coś o nich bliżej powiedzieć ?


(Piotr 987) #8

tzn błąd, całość wygląda tak

Type: Blend - stress CPU and RAM Min: 8 Max: 4096 InPlace: No Mem: 767 Time: 15

CPU: 2856MHz FSB: 200MHz [204MHz x 14.0 est.]

2004-01-01 00:02

Launching 2 threads...

1:Using CPU #0

2:Using CPU #1

1:Beginning a continuous self-test to check your computer.

2:Beginning a continuous self-test to check your computer.

1:Press Stop to end this test.

2:Press Stop to end this test.

1:Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length.

2:Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length.

2:FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4

2:Hardware failure detected, consult stress.txt file.

2:Torture Test ran 1 minutes 19 seconds - 1 errors, 0 warnings.

2:Execution halted.

1:Torture Test ran 1 minutes 19 seconds - 0 errors, 0 warnings.

1:Execution halted.

Dziś wyskoczyło jeszcze coś innego

Type: Blend - stress CPU and RAM Min: 8 Max: 4096 InPlace: No Mem: 767 Time: 15

CPU: 2856MHz FSB: 200MHz [204MHz x 14.0 est.]

2009-02-19 11:30

Launching 2 threads...

1:Using CPU #0

2:Using CPU #1

1:Beginning a continuous self-test to check your computer.

2:Beginning a continuous self-test to check your computer.

1:Press Stop to end this test.

2:Press Stop to end this test.

1:Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length.

2:Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length.

2:FATAL ERROR: Resulting sum was 5.051722808158463e+021, expected: 5.765728079322901e+016

2:Hardware failure detected, consult stress.txt file.

2:Torture Test ran 1 minutes 16 seconds - 1 errors, 0 warnings.

2:Execution halted.

1:Torture Test ran 1 minutes 16 seconds - 0 errors, 0 warnings.

1:Execution halted.

-- Dodane 20.02.2009 (Pt) 14:21 --

Problem został rozwiązany. Winowajcą była druga kość pamięci. Mimo że testowałem pamięć memtestem to goldmemory pokazał błędy. Dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam