Problem po wymianie sprzętu

Wczoraj wymieniłem procesor i dysk ssd oraz mam nowego Windowsa. Pobralem grę i zacząłem grać wyłączyłem komputer poszedłem spać. Dzisiaj odpalam kompa i kilka ruchów myszka i się cały zawiesil po ponownym kilkukrotnyn uruchomieniu ciągle to samo. Nawet odpaliłes kompa na innym zasilaczu i nic nie wiem co może być przyczyną proszę o pomoc

… Dokonane zmiany!

Specyfikacja PC przed i po.
Gra, Temperatury etc.

Specyfikacja przed:
Intel core i3-8100
Płyta b360m pro-vdh
Karta gtx 1050 oc msi
Hdd 1tb
12 gb ram
Po:
Intel core i5-9600k
Płyta ta sama
Hdd 1tb+ ssd 512gb
12gb ram

Odłącz dla próby przewód sygnałowy dysku HDD od płyty głównej. Uruchom tylko na SSD.

A ja obstawiam, ze źle nałożyłeś pastę na procesor albo o niej w ogóle zapomniałeś. :wink:

A co ma pasta do problemu tutaj przedstawionego? :open_mouth:

Odlaczalem hdd i na samym ssd i jest to samo przyczyną podejrzewam że może być coś z procesorem może źle zaistalowany w płycie czy cos

Pomyśl.

Co to może mieć wspólnego z źle nałożoną pastą jej brakiem lub źle zamontowanym chłodzeniem. Zagadka dla ciebie na wieczór.*

Procesor się przegrzewa i BIOS go wyłącza co powoduje zawieszenie całego systemu*
Złe zamontowanie chłodzenia/nałożenie pasty może doprowadzać do tego, że procesor jest przegrzany jeszcze zanim uruchomi system. Objawy są typowe, więc od tego bym najpierw zaczął rozwiązywanie tego problemu. Zwłaszcza, że problemy pojawiły się właśnie po wymontowaniu starego i założeniu nowego procesora. Przypadek? Nie sądzę.

@anon7248146 pisał, żebyś podał temperatury podzespołów. Podejrzewamy niepoprawny montaż chłodzenia procesora, więc uprzejma prośba o sprawdzenie temperatur.

Jak tutaj wysłać zdjęcie?

Przy odpowiadaniu kliknij ikonkę zaznaczoną na czerwono:

W bios mam 39°

Wczoraj podczas grania sprawdzałem i też było w porządku w sockecie było 50°

Znajomy informatyk mówi że może to być wina zasilacza obecnie mam tracer highlander 400w i wiem że to nie jest najlepszy sprzet

Owszem nie jest, ale podmiana i3 na i5 nie powinna na tyle zwiększyć obciążenia by zawieszać.

Bardziej interesują mnie dwie rzeczy:, czy procesor kupiłeś w sklepie, czy na Allegro?
Jakie tam dokładnie RAM łączysz by 12 GB mieć?

Kupiłem w rtv AGD ram mam 8 i 4

Kojarzysz jaki to był zasilacz? Sprawdzałeś czy diody na płycie cokolwiek sygnalizują (po prawej od slotów pamięci RAM):
EZ Debug LED
These LEDs indicate the status of the motherboard.
CPU - indicates CPU is not detected or fail.
DRAM - indicates DRAM is not detected or fail.
VGA - indicates GPU is not detected or fail.
BOOT - indicates booting device is not detected or fail.
https://asset.msi.com/resize/image/global/product/product_9_20180402153155_5ac1dc6b4dd73.png62405b38c58fe0f07fcef2367d8a9ba1/1024.png .

Zasilacz feel1 modecom 400w
Żadne diody się nie swieca

to znaczy 2 kości => 8 + 4 GB ? W jednym banku? Jeśli tak to wyciągnij jedną z nich na próbę.

Nic to nie dało. Tak 4+8gb