Problem po zwiekszeniu ramu


(Andrzejos) #1

Witam,

czy wiecie czemu po zmianie ramu z 128 na 512 komputer nadal wykorzystuje tylko 114 mb ram fizycznego (pokazuje prawidlowo ze jest 512) a 214 mb trzyma w swapie? Windows mimo ze widzi 512 mb ram to korzysta z niego jakby bylo to 128...


(Technik Elektro) #2

jaki system operacyjny ??


(klopas) #3

to na 100% nie vista

raczej xp

ale moge się mylić...

ja bym się tym nie przejmował...

więcej ramu na gierki itp. :slight_smile:


(Andrzejos) #4

system operacyjny to XP pro. musze sie przejmowac poniewaz kupilem ram by zwiekszyc ogolna wydajnosc komputera a niestety wzrost wydajnosci jest znikomy. Programy nadal uruchamiaja sie 'godzinami'


(klopas) #5

wyczyść rejestr i usuń niepotrzebne pliki i programy


(Technik Elektro) #6

zrzuty ekranu z Menadżera Zadań zakładka wydajność, z programu cpu-z zakładka główna oraz memory - wklej tutaj.


(Andrzejos) #7

Oto screeny:

cpuzmemorydg3.th.jpg

wydajnoscdp5.th.jpg

Co do rejestru to czyszcze po kazdej deinstalacji, regularnie defragmentuje (co miesiac), aplikacji zbednych nie ma, nawet wylaczylem kompozycje. Dodatkowo kiedy mialem 128 ram to nawet swierzo po instalacji za szybko sie nie wlaczalo nic.


(Technik Elektro) #8

zużycie pamięci oraz bufor systemu w normie, może masz coś z dyskiem (nie działa UDMA sprawdź w menadżerze urządzeń).


(Andrzejos) #9

udma wlaczona. nie mam pojecia co to moze byc. chyba sprobuje reinstalki. mzoe wtedy odkryje ze moze trzymac swapa w ramie. albo zmiensze swapa do 90 mb i zobacze co bedzie.


(Technik Elektro) #10

sprawdź jeszcze ile masz wolnego miejsca na dysku C:.


(Andrzejos) #11

ponad 10 gb na 20gb partycji. system ntfs. na fat32 jeszcze wolniej dzialal (chociaz to nielogiczne).